YES, I’M AN INFLUENCER

Måste bara få skriva av mig om något jag tänkt på väldigt länge. Nämligen ordet “influencer”.
Något Sean reagerade starkt på redan i början av vårt förhållande var att jag har otroligt svårt att prata om vad jag jobbar med. Han ifrågasatte varför jag tassade runt ämnet när jag träffade nya människor istället för att förklara mitt yrke (något som jag själv inte direkt reflekterat över). För att göra det så enkelt som möjligt brukade jag säga att jag pluggade (vilket jag ju också gjorde) eller jobbade med “sociala medier”. Detta beror inte alls på att jag skäms för mitt jobb (jag är verkligen stolt och glad för allt jag åstadkommit!) men att jag till varje pris vill undvika de frågor, fördomar och förutfattade meningar som så gott som alltid följer när jag kallar mig influencer.

Men vem ska stå upp för influencer-yrket om inte ens vi själva orkar med att identifiera oss med det? Jag lyssnade på influencerpodden med Lisa Olsson häromdagen (en väldigt givande podd för alla med intresse för branschen), och blev lite ledsen när inte ens Lisa, som jag anser vara otroligt proffsig och medveten, hellre kallar sig för “digital content creator” än “influencer”. Jag förstår inte varför ordet har fått en så negativ klang.

Även om jag är väldigt mycket bättre på att prata om mitt jobb idag måste jag fortfarande påminna mig själv om att hålla huvudet högt. Jag är tjugotvå och har sedan många år tillbaka haft en verksamhet där jag mer eller mindre helt själv sköter alla företagets delar (vilket tillsammans blir ett heltidsjobb). Jag har tack vare detta fått lära mig om allt ifrån fotografi och mode till bildrättigheter, företagsekonomi och marknadsföringsstrategi. Ändå finns det en liten röst i mig som tycker att allt hade varit enklare om jag bara varit fotograf, copywriter, modell eller agent. Att inte riktigt kunna prata om något man lägger ner så stor del av sin själ i äter upp en inifrån, det är helt enkelt inte värt det.
Jag tycker att ordet Influencer passar yrket utmärkt, att influera människor genom att uttrycka sin personliga stil är exakt vad det går ut på. Det är absolut inte ytligare eller mindre krävande än något annat jobb, och det är inte förrän vi börjar prata om det som vissa människor kommer sluta fråga “så du har egentligen inget arbete?” eller droppa kommentarer som “det måste vara chill att bara få ta selfies hela dagarna!”.

Jag är ju totalt insyltad i detta eftersom jag själv arbetar med det och tar allting högst personligt. Därför skulle det vara väldigt intressant att få höra eran uppfattning om ordet “Influencer”, och influencer-yrket i sig. Har ni samma känsla som mig eller håller ni inte alls med?

<3<3<3

I just have to write about something I’ve been thinking about for a very long time now: The word “influencer”.
Something Sean reacted strongly to already in the beginning of our relationship was that I have a hard time talking about what I’m working with. He questioned why I avoided the subject when I met new people instead of explaining my profession (something that I really hadn’t thought about myself). To make it as easy as possible, I used to say that I was studying (which I did) or working with “social media”. This is not because I’m ashamed of my job (I’m really proud and happy for everything I’ve accomplished!) but I wanted to avoid the questions and prejudices that almost always follows when I call myself “influencer” .

But who will stand up for the influencer profession if we don’t even want identify with it ourselves? I listened to the “influencer podcast” with Lisa Olsson the other day and got a little sad when Lisa, who I consider to be incredibly professional and conscious, rather called herself a “digital content creator” than ” influencer “. I do not understand why the word has got such a negative vibe.

Although I’m much better at talking about my job today, I still need to remind myself of keeping my head high. I’m twenty-two and have had my own business for many years, where I more or less take care of all the parts of the company. Thanks to this I’ve learned about everything from photography and fashion to image rights, business economics and marketing strategy. Nevertheless, there’s a voice in me saying that everything had been easier if I only had been just a photographer, copywriter, model or agent. Not being able to really talk about something you put som much soul in is really eating you from within, it’s simply not worth it.
I think the word Influencer suits the profession very well, influencing people by expressing your personal style is exactly what it’s all about. It’s definitely not more superficial or less demanding than any other job, and it’s not until we start talking about it some people will quit asking “…so you don’t really have a real job?” or dropping comments like “It must be chill to just get to snap selfies all day!”.

It would be very interesting to hear your opinion about the word “Influencer”, and the influencer profession itself. Do you agree with me or do you have another point of view?

<3<3<3

18 responses to “YES, I’M AN INFLUENCER

 1. Ellen says:

  jag hoppas verkligen att yrket, och kanske främst titeln, snart får all den uppmärksamhet den förtjänar! att vi får den uppmärksamheten vi förtjänar. jag menar, det sitter tonåringar och personer på 20-någonting som tjänar mer än våra föräldrar som jobbat ett helt liv. det ligger så mycket pengar i den här branschen och det är dags att vi börjar fatta det, att företag börjar fatta det. och jag håller med dig om att det är viktigt att ta tillbaka titeln influencer, att använda den med stolthet!

  1. ebba says:

   Jag håller med, samtidigt tror jag att det mycket väl kan vara just det som ger ordet en sådan laddning. Det kan kännas otroligt märkligt (till och med för mig) att förstå hur pengarna fördelas. Jag skulle önska att fokuset kunde läggas på allt otroligt fint content som skapas, och den fina kontakten med sina followers som influencers kämpar för att bibehålla. Reklam och PR kan vara svårt att förhålla sig till tycker jag, men på något vis tycker jag att det är fint att den reklam man exponeras för genom influencers i alla fall har gått igenom ett personligt filter som man SJÄLV valt, till skillnad från all reklam som trycks upp i ens ansikte utan att man har något att säga till om i nästan all annan media.

 2. Emma says:

  Håller helt med dig! Det JAG tror bidrar till att många framförallt icke-influencers ogillar ordet influencer är för att de kopplar det ordet med så mycket känslor de SJÄLVA har. När de hör ordet tänker de på grejer som typ (negativ)ytlighet, instagramångest, kapitalism, storföretag, gömd reklam osv. Nu är jag väldigt trött så har svårt att formulera mig tydligt haha, men vad jag menar att det är så känslomässigt för många med ordet influencer?? Verkligen inte alla yrken väcker så mycket känslor, yrket “sekreterare” blir ingen upprörd över (kanske världens sämsta exempel, men du fattar) Sedan ger nog många influencers, tyvärr, såsom många offentliga “lyckade” personer gör, “vanliga” människor ångest, osäkerhet kring utseende/hur framgångsrika dem är. Allmänna mindrevärdeskomplex.
  Men detta är bara vad jag har funderat på. Men tycker du sätter ord på det väldigt bra!

  1. ebba says:

   Eller hur, visst blir det tydligt när man jämför det med andra yrkestitlar? När ordet “influencer” först dök upp var jag så HIMLA glad att äntligen få kalla mig något annat än “Bloggare”, eftersom jag kände att den titeln bar med sig negativa fördomar. Tror du har helt rätt i att det till stor del kan bero på alla känslor människor kan läsa in i det, på något vis skulle ordet behöva neutraliseras typ. Jag menar, det finns ju massor av personer som jobbar som influencers men som kanske inte åker till lyx-resorts och attendar galor varannan vecka som många av de största gör. Problemet är ju bara att de inte syns lika mycket, haha.

 3. elli says:

  heja dig ebba <3

 4. Celia Meylan says:

  I always wanted to become a social media content creator like you have been all this time since I knew about your existence, but I can understand that it might be quite difficult to explain what are you actually doing to work or what are you working on…

  1. ebba says:

   The most difficult part is actually all the prejudices that comes with the word “influencer”, I think people in general have higher thoughts about “Digital Content Creators”. But I also think it depends a bit on where ur from, for example, I think Swedish people in general have lower tolerance for the word “influencer” and the whole blogging-business than for example here in Germany, or even in the US.

 5. Olivia says:

  Jag tror att det helt enkelt har o göra med att det är så nytt och som du lite är inne på, att folk inte vågar använda det, inte ens de/ni själva. Därför blir det nog så att många tänker att det bara är ett annat ord för “en kändis som jobbar som kändis”. Och helt ärligt är det lite det som poppar upp i min hjärna också när jag hör ordet, hehe, fast jag VET att det inte är så. Håller med om din text helt och hållet. Så jag försöker jobba på det. En sak som jag tror skulle bidra till en mer positiv attityd kring det dock vore om man kanske definierade det lite mer, typ modeinfluencer, fitnessinfluencer, matinfluencer.. Då skulle nog folk greppa det bättre.

  1. ebba says:

   Ja, det bidrar nog mycket till osäkerheten kring ordet! JA, vilket bra förslag! Har faktiskt inte tänkt på det själv, men jag tror absolut att det skulle hjälpa att kategorisera upp “influencer”-yrket lite, för att göra det mer konkret!

 6. sara nena says:

  it is just a new profession, so that’s why is soooooo hard to be understood

  http://7-sevendays.blogspot.it/

 7. Alicia says:

  I actually think that the term “influencer” is deceptive and too expanded. Everybody influences people in his/her environment in a certain way. Therefore I would describe people like Lisa and you as “digital content creators” as the word is much preciser.

  1. ebba says:

   Thats an interesting opinion! And also a proof of that the term is too un-specific, everyone seems to have a certain image of what it means. There should be a worldwide explanation of the meaning of the word which everyone could refer to 😉

   1. Alicia says:

    That might be a solution 🙂

 8. Superintressant att läsa! Kan det ha att göra med andras okunnighet (och ibland klumpighet) om vad yrket innebär som spiller över och att det kan bli tröttsamt att svara på det om och om igen? Som tur var upplever jag att det är det fler och fler som ändå förstår att det är lite mer jobb än att “skriva lite” även om en del tror att allt är glitter och glamour. Samtidigt tänker jag att vi influencers, om vi vill bli tagna på allvar i vår yrkesroll, också måste äga den och sträcka på oss för allt det jobb en gör i sina kanaler. Vem ska annars göra det? Det är inte ett jobb som vem som helst kan göra hur som helst och det tycker jag att vi som jobbar som influencers ska kunna känna en yrkesstolthet över lika mycket som någon annan bransch. Mvh partisk influencer ? ?

 9. Angela says:

  Hello, I really inspired by this subject in your blog. Actually i enjoy every article you have written so far, so refreshing and elegant. Back to the “influencer”, I can not agree more with the previous common claims that everyone can influence each other within their environment. However, i think the term should dedicate to people who can cause a grate impact more than just their environment with the strength toward his passion. It can be good or bad such as a Nobel Peace Warrant and a terrorist, whom both can influence a lot of people only in an opposite way. Therefor, being an influencer has a big responsibility for human society, including art, education, fashion, and etc. Sometimes people don’t aim to become an influencer but just happen to attract many followers because they convey a powerful message during the process when they devote to their passion. Vise versa, if you put enough effort to your passion and find a way to spread the message, the dream to become an influencer is not impossible. Ultimately, I just feel many of us are so lucky to have the life we are living now, if everyone who has the chance to become a positive ‘influencer’ maybe our world will have a higher chance to become a better place. BTW, hello Ebba I am from Taiwan, Asia, for me, you are definitely a positive influencer. Thank you so much and hug you for always being so kind to us like a true friend in your blog.

 10. Diana says:

  Läste precis ett så bra inlägg på Sandra Beijers blogg (den enda jag läser förutom din!) som handlar om allt som verkligen ingår i jobbet som influencer. Blev helt matt över att läsa hur mycket tanke och arbete som faktiskt ligger bakom en blogg. Kanske kan vara intressant att läsa för dig med? http://sandrabeijer.se/2017/12/09/hur-det-ar-att-jobba-som-influencer/#comments

  Och fortsätt ha en sådan grym blogg! Har följt dig i flera år.

  1. ebba says:

   Tack, shit va bra läsning! <3

Comments are closed