GYMNASIEGRUBBEL

Soft jullovsdag i skön-kläder från style by marina (mössan och kängorna är 2hand). Känns ganska avlägset nu när jag just slungats in i världens pluggtermin med huvet före. Nationella proven står i kö på schemat, mixat med uppsatser, redovisningar och annat skoj. Men vad annars ska man förvänta sig av sista terminen nian? Med tanke på att detta är avtrampet till gymnasiet så känns det helt okej ändå. Dock ger gymnasievalet mig fortfarande beslutsångest. Just nu står det mellan estetik och media, bild och form och teater på midgårdskolan och stylist på dragonskolan. Någon av er där ute som går/känner någon som går någon av dessa linjer? Något som rekommenderas?

Translate: These pictures were taken on a snowy day in the christmas holidays. I’m wearing comfortable clothes from Style By Marina (the hat and boots are second hand). That feels pretty far away right now. I’ve just begun the last term in 9th grade and I’m soo busy with all the tests and homework. But thats okay, cause when this is finished I’m finally going to start the ”gymnasium” (which is almost like high school). I’m just not sure which school I’m gonna choose.    

57 responses to “GYMNASIEGRUBBEL

 1. angee skriver:

  jag tog studenten i somras efter att ha pluggat media med inriktning fotografisk bild i tre år. tre lärorika år där man får lära sig allt inom media, vad man ska tänka på, marknadsföring, hur man skapar ett eget företag, journalistik, film, grafisk design, ljud etc.
  dock kommer dom plocka bort valmöjligheten ”media” och ändra det till ”samhälle/media”, jag har ingen aning om hur de bygger upp den linjen, men det ger nog större chans till jobb inom många delar när du är klar 🙂

 2. angee skriver:

  kan även tillägga att det är svårare att få jobb när man har läst media, det handlar mycket om kontakter och att plugga vidare om man verkligen vill komma någonstans. därför tror jag att uppdateringen till ”samhälle/media” underlättar inom just den biten 🙂

 3. wilma skriver:

  ruskigt snyggt ! 😀 men går du i nian ! 😮 jag trodde du gick typ första eller andra året på nåt gymnasium xD 😮

 4. Ebba Zingmark skriver:

  angee: Tack för ditt svar! Det du gått verkar askul! Linjen jag funderar på heter estetik och media, och har mer inriktning på webbdesign, grafisk formgivning och foto och mindre fokus på journalistik och skrivande, vilket jag gärna skulle prova på då journalist är något jag har haft tankar på att bli. Men alla estet-linjer ger behörighet till en 1årig journalist-utbildning om jag förstått det rätt, och det är ju ett plus 🙂

 5. Fia skriver:

  Jag gick ut media inriktning Grafisk kommunikation förra året, underbar linje för den som är kreativ och gillar att pyssla med bilder, text och form! Man får även läsa mycket om hur man påverkas av media och dess historia. Och mycket mycket mer.. Jag skulle inte välja annorlunda om jag kunde!

 6. Emelie S skriver:

  jag går estetisk bild och formgivning, och jag har aldrig trivts bättre. vad jag tycker är bäst med min linje är att man inte alls behöver vara sjukt bra på att måla med t.ex. färg, eller skissa, utan vi har verkligen en bred utbildning inom de olika teknikerna, som photoshop, målning med akryl/akvarell/blyerts, formgivning med gips/lera/textil. är verkligen jätteroligt och har inte ångrat mitt val en enda sekund!

 7. jessica skriver:

  Oj, jag trodde inte du var lika gammal som mig ( jag är 15 ), trodde du gick iallafall på gymnasiet! Hehe.

 8. Raspberry Jam skriver:

  AWESOME OUTFIT!

  AND GREAT PHOTOS!

  http://sweetraspberryjam.blogspot.com/

  XOXO

 9. fanny skriver:

  jag går bf/Media har inte lärt mig något jag inte redan kan om foto men det är skönt att ha media lektioner istället för att bara sitta och skriva heladagarna. Har massa kompisar som går teater och dem verkar gilla det 😀

 10. Lina skriver:

  Hade aldrig kunnat tänka mig att du var 95:a, du ser väldigt mycket äldre ut! Mitt bästa råd är att välja något du tycker verkar riktigt kul, för jag gjorde misstaget att inte göra det 🙂 Lycka till!

 11. Gustav skriver:

  Gå inte media. Bli inte en i mängden. Gå bild och form. Det är mitt råd.

 12. Dixi Wonderland skriver:

  Jag gick media (gick ut 2009) och här i Trollhättan har vi ett av Sveriges bästa media gymnasium då vi får samarbeta med Film i Väst som då gör i stort sett alla svenska filmer.

  Personligen så kan jag inte säga något bra om media eftersom jag valde de pga min vän men tycker du om foto, grafiskdesign, filma eller är intresserad av reklambranchen så är media rätt för dig men var berädd på att du måste plugga vidare efter skolan då du inte får jobb inom media på bara gymnasieutbildningen.

 13. E skriver:

  Känner ingen, men jag funderar själv på bild och form där!

 14. sofia skriver:

  du kommer ha massa nationella i gymnasiet också!

 15. Ebba Zingmark skriver:

  sofia: jag vet… blä 😉

 16. ebba skriver:

  men herre gud!!! jag trode du var typ två år äldre än mig…men nej, du var ett år yngre!
  Du har grymt fin blogg, klädstil, bilder/foton…med mera. (Y)

 17. Cat skriver:

  Går också i nian, är väldigt stressad över att välja till gymnasiet. Du har inte funderat på humanistiska? Har fått för mig att du gillar att skriva?

  Du är ju kreativ så slösa inte bort din talang, så kanske bild och form vore bäst? Ärligt talat så har jag ingen aning, vet inte ens själv vad jag ska söka till. Men det lutar åt humanistiska. Ha det bra.

 18. Hanna skriver:

  Ett universellt råd är väl att välja någonting som du brinner för. Jag gjorde misstaget som många andra och valde en skittråkig linje;sam på minerva. Så småningom bytte jag till en lärlingslinje på Thorén – kanske inte den bäst beryktade skolan men jag skulle säga att den är vad man gör den till.
  I efterhand önskar jag att jag hade valt typ hotell&restaurang eller bild&form. Helt enkelt två saker som jag tycker är jävligt kul och gärna hade utvecklats i ytterligare. Gör det du tycker om – inte det du ”borde” ”ifall du vill plugga vidare” för det kan du ändå.

 19. En annan 95a skriver:

  Är du 15? Hur kom det sig att jag fatta det nu – jag har följt din blog säkert ett halvår nu och jag trodde att du var minst 18 år. Bara lite chockad thats all –

 20. Malin skriver:

  Jag har gått bild och form estetisk, tog studenten 2005.. det va en riktigt rolig tid gymnasiet =) Men stylist lät jäkligt skoj och du som älskar kläder och har sjukt bra klädstil, kanske vore det något för dig? =)

 21. Emma skriver:

  Av allt jag hört från media och teater på just midgård så är tydligen alla jättenöjda med deras val. Jag står och trampar mellan dessa, galet svårt! Dock antar jag att utbildningen blir bredare om man väljer media och att man får pröva på mer, teater är väl mer inriktat. Journalistik är ju tyvärr flyttat till samhälls nu, så den biten får man ju inte på media längre…

 22. Nannalr skriver:

  Haha, nice statement on the jumper 😉

 23. Marlene skriver:

  Jag går sista året på mediaprogrammet på Midgård nu och jag har verkligen aldrig ångrat mig! Snarare så tänker jag hela tiden hur otroligt lycklig jag är över att jag inte valde något annat, haha. Midgård är världens bästa skola verkligen.

 24. Elin skriver:

  jag gick media och trivdes riktigt bra 🙂 men hade en vän som börja på media men sen inte trivdes alls så hon bytte så det är ju olika från person till person

 25. lindababby skriver:

  Jag valde media, men ångrar som f*n att jag inte valde design! Skulle valt stylist om jag var du. Du kommer kunna gå långt tror jag!

 26. Iris Lundquist skriver:

  oj?! jag trodde du gick i gymnasiet! herregud, bara 2 år äldre än mig :S shit.

 27. natalie skriver:

  jag röstar för stylist! det verlar hur kul som helst

 28. Maryam skriver:

  LOVE these photos, and your shirt is so cool!

 29. Medinastyle skriver:

  Sjukt snygg outfit 😀

 30. Laura skriver:

  jag vet absolut hur det känns, har exakt samma känsla, sitter i en konstant panik attack denna terminen, men alla prov, slutbetyg, gymnasieval och allt annat! :s 🙂

 31. Hasse skriver:

  Som några redan skrivit så ska du välja efter det du tycker om, dock så skulle jag gissa att om du väljer media så kommer det bli mycket upprepning eftersom du tydligen reda vet mycket om foto. Ta något du skulle vilja bli bättre på, där du inte vet så jätte mycket och som du kommer att utvecklas mer i. För det finns ju alltid dom individuella valen inför 2:an och 3:an där man kan välja en kurs från dom andra linjerna (foto, bild, dans, teater etc.). Själv går jag 2:a året bild och form dock i Skellefte, men jag gissar att planen är ungefär samma i andra gymnasium. Hursomhelst bild och form är en otroligt bred linje där man jobbar med allt möjligt. tusch, blyers, akryl, akvarell, guasch, kroki, foto, fotoprogram, ritplatta och mycket mer. men ett som är säker med estetisk rent allmänt så är det att man har aldrig tråkigt och på bild och form får man verkligen använda sin kreativitet och bara vara.
  Hoppas detta löste några av dina tankar. Lycka till! 😀

 32. Bernhardina skriver:

  Snygg styling där! Det verkar faktiskt som stylist är ett bra val för dig, men det är också ganska stor konkurrens där. Själv går jag estetisk bild och formgivning och älskar det. Vi håller på mycket med konst, specielt målning med akryl men också med form, foto och film 🙂 Mitt bästa tips är att inte lyssna på vad andra tycker att du ska välja och gå efter magkänslan 🙂
  Haha, jag trodde att du var äldre än mig – där blev jag förvånad! ^^

 33. Amanda skriver:

  Jag går andra åretpå teaterlinjen och det är ungefär det bästa valet jag någonsin gjort. Jag har själv inte jättestort intresse av just scen-teater men den här linjen är så mycket mer än det. Vi har fått lära oss massor om smink och kostym (kul för mig som syr mycket) och själva processen när man jobbar med te.x rösten eller kroppen, eller en pjäs, gör att man utvecklas nåt så otroligt som person. En bra sak till är att det är små klasser, bara 15 så i våra klasser är det alltid bra samanhållning och sånt.

  Hoppas du hittar rätt iaf, lycka till!

 34. Lisa skriver:

  du är så himla fin!

 35. Ellen skriver:

  Vilken snygg outfit! 🙂 Älskar shortsen!

 36. Lovis skriver:

  Tänk efter vad som ger dig mest inspiration/lycka i livet och fundera lite på vad du vill göra efter gymnasiet.
  Du ska ju helt klart välja en estetisk linje iallafall!
  Jag går själv bild & form vilket nog är ett av det bästa valen jag har gjort, klassen är grym och det är galet mycket roligare än tidigare skolår!
  Tror att jag tog ”intressetestet” på arbetsförmedlingens hemsida och läste om lite olika jobb där innan jag bestämde mig helt.
  Var du än hamnar kommer det nog bli skitkul, annars är det bara att byta! Du kommer känna när det känns rätt 😉

 37. Karlie skriver:

  Jag tycker att du borde gå estet/media eftersom jag tror att du kommer att få flera jobb möjligheter. Stylist-linjen låter väl kul, men har du tänkt vilka jobb denna linje kan erbjuda? Det är typ bara stylist man kan bli. Alltså tycker jag att estet/media är din bästa shot.

 38. Youngseo skriver:

  Aww I love ur hat anda pants
  Good Luck for your test 🙂 fighting !

 39. Youngseo skriver:

  I love ur pants and hat
  good luck for your tests 🙂

 40. Andrea skriver:

  jag tror att du skulle kunna komma riktigt långt som stylist 🙂

 41. Ebba Zingmark skriver:

  Karlie: De flesta som går stylist blir make up-artister, men det är typ det och stylist. Om man inte vill plugga vidare, för de hade tydligen lagt till något ämne som gjorde det högskoleförberedande 🙂

 42. Nathalie skriver:

  Själv gick jag estet/teater och hade sjukt roliga år:D
  Lycka till med ditt val<3

 43. Ellinor skriver:

  Går du bara i nian!!! jävlar! det trodde jag inte!

 44. tove söderström skriver:

  åherregud kvinna är du bara 95a? jag som trodde du var runt 90-91a. Jahaja så fel man kan ha.. sjukt snygg är du iallafall 😀

 45. nellie skriver:

  måste bara säga att jag älskar din blogg och din stil!

  KRAM

 46. Emmilie skriver:

  Min kompis går teater på midgård och hon trivs väldigt bra där! Jag har varit där och hälsat på och det var oerhört mysigt ^^

 47. Stella skriver:

  jag går teater i ettan, fast i stockhom. det är helt underbart! så himla typ att få ha det på schemat! hade samma beslutsångest mellan nästan allt det som du har skrivit här, men har inte ångrat mig en sekund! 🙂 tycker att du ska söka lite olika och sen kommer du nog känna vad det är du verkligen vill göra, så gjorde jag! lycka till du! kram

 48. Jenna skriver:

  Herregud, var helt övertygad om att du var lika gammal som jag, eller att du gick på gymnasiet i alla fall.. Men där ser man! Himla söt är du i alla fall.

  Vad gäller gymnasievalet är det väl lite svårare. Som många har sagt så gäller det ju i grund och botten att gå på någon slags magkänsla – men jag avråder dig starkt från att gå stylist! Det är som att bli utbildad rakt ut i arbetslöshet, och den gymnasielinjen tas inte alltid på allvar vare sig i ”stylistbranschen” eller i andra branscher. (Med rätta, om man får vara lite cynisk). Media estetik (?) tycker jag verkar vettigast/roligast – bara var noga med att du har behörighet till att läsa vidare på åtminstone några linjer… Annars kan det skita sig rejält. (Och jag vet att många säger att man inte ska tänka på sånt när man väljer utan bara gå på magkänslan, men hell – det ÄR viktigt!)

  Jag går förövrigt Samhäll och trivs som en gud. Var rädd att det skulle bli seg för alla var så fördomsfulla och nedlåtande (vilket många fortfarande är när man säger att man går sam) men det är helt rätt för mig. Dessutom får man ju anpassa sina studier rätt bra med IV-val och sånt.
  Sorry, wall of text! Lycka till!
  KRAM

 49. aniek skriver:

  awesome!

 50. Ida skriver:

  Skolstress är aldrig kul 🙁 Och gymnasievalet är ju inte det lättaste valet man gjort!
  Outfiten var ju helgrym! Vart hittar man tröjan?

 51. Katta skriver:

  JÖSSES! Trodde du var typ 19. Jag blir 20 detta året och du är en grym inspiration! Härligt att det inte har någon ålder, fortsätt med det du gör som du gör så jäkla bra! 🙂

 52. viola skriver:

  jag går stylist på g2/gustavsbergsgymnasium, har precis börjat där för jag gick innan på realgymnasiets stylistutbildning som var jättedålig. Det var väldigt oseriöst och jag tycker att du ska kolla på många skolor och gå på öppna hus innan du bestämmer dig helt. Om du tar stylist måste du själv vara väldigt målinriktad för det finns väldigt många oseriösa elever, och om man vill komma någon vart får man ta tag i mycket själv. Men annars är linjen så jäkla rolig, det är mode 24/7, i love it! kramis hoppas att det går bra

 53. KKKArein skriver:

  Du min vän ska gå teater på midgård med mig kajsa och emma. Punkt slut.

 54. Kim skriver:

  Det där med gymnasievalet är ju inte lätt, själv går jag bild och form på midgård (tredje året) och kan till en början rekommendera midgård framför draggen. Jag vet ju inte säkert om det är på det här viset men det är i alla fall så jag har upplevt det.
  Midgårdsskolan är en fantastiskt mysig skola med skön stämning. På midgård finns som en helt annan mix av människor än på många skolor. Man träffar så många spännande, intressanta och kanske lite udda människor på midgård, i en miljö där det är lätt att växa och utvecklas som person. Har en känsla av att det är mycket mer ”högstadie” över draggen, men det är ju bara som jag har upplevt det.

  Kan för det andra STARKT rekommendera bild och form programmet. dels för att man utvecklar sitt målande och skapande väldigt mycket och peppas av klasskamraterna att tänka på nya vis och prova på nya konstnärliga stilar. Sen så är det ju jäkligt kul att få måla så mycket och få vara lite kreativ mitt i allt pluggande och pluggstress.

  Programmet är fullt studieförberedande då det i grund och botten är en sam-linje(fast det vet du säkert redan) så man kan ju läsa vidare och bli vad man vill.

  Enda minuset är att det inte är speciellt bra lärare på midgård. Bild och form lärarna är ju bra, inget att klaga på men det finns en del riktiga stolpskott till lärare i de övriga ämnena. Jag har även känt ganska mycket prestationsångest under åren eftersom alla( eller i alla fall de flesta) är så jäkla duktiga som går programmet. Har kännt mig ”tvingat” att prestera på topp hela tiden i alla bilduppgifter. Men det beror ju visserligen på hur man är som person. är man bara säker på sig själv och sin stil så går det ju bra.

  Sjukt lång kommentar, jag hoppas att du orkade läsa och kanske fick lite hjälp i ditt val och kval. Det jag ville säga var i alla fall det att gå bild och form är ett av de bästa valen jag har gjort i mitt liv och jag har haft tre jävligt roliga år på midgård, bild och form. Så jag tycker absolut att du kan fundera lite extra på bild och form linjen.

 55. Agnes skriver:

  jag går på Arena på midgård och jag kan varmt rekommendera skolan! hur fin som helst och allt, satsa på midgård!

 56. julia skriver:

  jag går också på midgård på Arena programmet. MIdgård är den mysigaste skolan! Man har aldrig tråkigt på denna underbara skola. Elever och lärare är super, så det är verkligen någonting som rekomenderas! 🙂

 57. Pa Hughley skriver:

  I’m having a hard time viewing this information from my iPhone. Maybe you could upgrade the site and make it more accessible from my phone. Thatd be real cool!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.