En massa prat

De av er som följer mig på instagram kanske minns att jag lade ut en bild på en lila poster med texten “big books better than big boobs” på. Efter det uppmärksammade några av er mig på att textens innebörd kan tolkas som sexistisk. Så här i efterhand kan jag förstå hur dumt citatet låter om man riktar sig till allmänheten (stora bröst=liten hjärna, ungefär), jag såg det helt enkelt inte objektivt utan utgick ifrån mig själv. Jag såg det som en påminnelse om att inte inte känna pressen att passa in i just den kvinnliga könsstereotypen (jag som har små bröst känner mig snarare annorlunda på grund av det) utan ägna mig åt vettigare saker, som att till exempel läsa. Hade jag bara tänkt igenom det en vända till hade jag nog insett att det låter ganska bakvänt. Storleken på brösten har naturligtvis ingenting att göra med att läsa böcker. Jag är som ni vet intresserad av genus och feminism (mycket tack vare världens bästa Kajsa) men ganska ny på området och jag lär mig hela tiden (ett tips till den som också vill lära sig mera är genusfotografens blogg). Därför är det extra bra att ni uppmärksammar mig på detaljer som denna! Tack för det! Ville mest bara skriva av mig lite om detta för att jag tycker att det kan bli så himla förvirrande ibland. Jag avslutar med en bild på tre tjejer som vet betydligt mer om det här än mig, och som taggat mig att lära mig mera.

Those of you who follow me on instagram may remember that I posted an image of a purple poster with the text “big books better than big boobs” on. After, some of you commented that the text can be interpreted as sexistic. In retrospect, I can understand how stupid the quote sounds if it’s ment to the public (big boobs = small brain, roughly), I just didn’t see it objective, but based my interpretion on myself. I saw it as a reminder not to feel pressured to fit in to the female stereotype (I who have small breasts naturally), and instead devote myself to good things, like for example reading. Had I only thought it through one more time I’d probably would have realized that it sounds pretty bad. The size of one’s breasts has of course nothing to do with reading books. I am, as you know, interested in gender and feminism (thanks to my friend Kajsa) but I’m fairly new to the area and I’m learning all the time. Therefore it is particularly good that you pay attention to details like this! Thanks for that! Okay. I most wanted to write a little bit about this because I think it can be so confusing sometimes. At last, here’s a picture of three girls who know a lot more about feminism than me, and who has encouraged me to learn more!

7 responses to “En massa prat

 1. Emma says:

  Jag har inte instagram, så jag hade inte sett detta, men tycker att det är trevligt att du tar dig tid att redu ut dessa frågor en aning, också på bloggen! Härligt att se att blogg världen har en lite mer seriös, utöver kläder etc. Keep it up!

 2. LN says:

  Som offentlig person måste det vara svårt att inte råka ut för ett sånt här missförstånd! Så det är sånt som händer helt enkelt! Alla tolkar ju olika och du kan ju inte göra något åt din personliga association, men det viktiga är ju att du välkomnar diskussioner och uppmärksammar det och sådär…. 🙂 nemas problemas jao!!
  KRAM vad gullig du är!!

 3. Kakan, din ex-sambo says:

  Du är världens bästa feminist, glöm aldrig det. Puss<3

 4. omni says:

  is Kasja a lesbian ?

 5. Oksana says:

  It was quite suprising for me to learn that you are interested in femenism… What ideas o? it do you support the most?
  and yeah, Kasja is beautiful. 🙂

 6. Oksana says:

  It was quite suprising for me to learn that you are interested in femenism… What ideas of it do you support the most?
  and yeah, Kasja is beautiful. 🙂

 7. JaS says:

  hi ebba,
  you don’t have to excuse yourself for that quote.
  seriously I read it exactly the way you did and I guess everyone can read something against woman into some quotes or actions. but i think we shouldn’t be tooooo fussy.
  some may read it as a great quote and some may be pissed about it. that’s just the way it is and probably will be for a lot more years,

Comments are closed