DEN STORA VEGOPODDEN!

 

Här är veckans avsnitt av Fanny och Ebbas podcast! Veckans tema är mat och vi pratar om allt från favoriträtter, matprogram, djurrätt och etiska dilemman. Eftersom varken jag eller Fanny äter kött blev det naturligt så att vi pratade ganska mycket om vegetarianism och veganism. Kom himla gärna med åsikter och funderingar! Jag ÄLSKAR att diskutera detta! Vi finns på itunes och i podcasterappen, men ni kan även lyssna här nedan. PÖSS!

 

 

Here’s the latest episode of my and my sister’s podcast!

17 responses to “DEN STORA VEGOPODDEN!

 1. Fredrika says:

  Tycker det är coolt att du är vegan. Jag hade gärna själv velat testa på att äta lite veganmat.
  Jag själv är inte vegitarian eller vegan, dock svenskterian. Jag äter alltså bara SVENSKT kött. Detta gör jag för att jag tycker, antagligen lite som du, att det är hemskt hur djuren, framför allt, i andra länder behandlas! Jag äter därför vegitarisk mat i skolan och endast kött hemma, där jag kan vara hundra procent säker på att det är svenskt.
  Hade varit kul att få reda på vad du tycker om detta 🙂

 2. joanna says:

  Bra podd! 🙂 Bra tips för sådana som mig som så småningom börjar övergå till alltmer vegetarisk kost.

 3. Johan says:

  Denna podden jag väntat på 😀

  Jag som varit vegetarian i alla mina 21 år på jorden tycker ju detta ämne är ett av de mer intressanta så troligen kommer ett av mina längre inlägg igen… blir lätt så om det är ett ämne jag växt upp med. Men denna gång så skrev du att du ville ha lite reflektioner så här får du dem 😉

  Aldrig ätit kött (om man bortser från löpe och någon gång gelatin innan man visste vad det var) så jag har inte riktigt samma bild som ni som gått över från kött. Har svårt att sakna kött då jag inte ätit det till exempel.

  Saknar man något som vegetarian så är det samhällets acceptans och uppmuntran som ni nämnde… även att kunna äta middag hos andra utan att känna att man besvärar dem extra. Men det överlever man.

  Har man läst på lite, sett dokumentärer och skrivit några uppsatser så börjar man känna igen de vanligaste argumenten. Både för och mot. Dock skulle jag säga att mot kött ofta har lite mer tyngd. – Kött är gott är ju det vanligaste svaret… vilket jag inte riktigt kan svara på då jag inte provat och inte heller har någon lust att göra. Det är ju mer en åsikt och smaken är ju som baken… delad. ”Gamla ruttnande likdelar”, om man nu får säga det är, är inte så svårt att motstå som vissa vill få mig att tro ^^.

  Det finns ju många anledningar att vara vegetarian eller vegan. Etiska skäl som djurens värde, rätt till liv och att de inte ska behöva lida; religiösa själv för vissa; miljöskäl som att köttindustrin/boskap är den största källan till växthuseffekten och att vi troligen skulle kunna få ut mer mat total om vi minskade kött konsumtionen då mycket “energi” försvinner då mat som människor ska äta går till djurfoder t.ex. sojabönor; olika hälsoskäl. Självklart som med det mesta så går det att argumentera lite hit och dit om vad som är “bäst”.

  Vilka av dessa anledningar som talar till en själv beror troligen mycket på hur man är som människa. I mitt fall så är det nog alla utan de religiösa som styr mina val.
  Mycket tror jag har med sin uppfostran och invanda vanor att göra. Man äter det man har lärt sig att äta. Mina föräldrar stoppad vegetarisk mat i min mage innan jag kunde tänka (vilket jag är glad för idag) medan andra fick i sig kött innan de kunde säga något om det.

  Ofta i mitt fall så är det efter att ha sett en av dokumentärerna om kött industrin som jag får lust och ork att jobba lite mer aktivt för att sprida dessa tankar. Har man sett hela Earthlings dokumentärer så känner man sig ganska konstig efteråt på ganska många plan. Det blir ganska enkelt då att man vill säga till alla andra också att se den så att de ”blir upplysta” och går över eller i alla fall minskar på köttkonsumtionen.

  Men mat är ett känsligt ämne för de flesta. Mat är ju en sådan viktig del i livet och jag förstår att det är svårt att sluta äta något man ätit hela sitt liv. Jag skulle till exempel ha svårt att sluta äta frukt om någon sa att det var dåligt – vilket de kan vara om man t ex tänker på hur de framställts osv.

  Så att uppmuntra alla för det lilla de gör tycker jag är helt rätt sätt att gå tillväga. Att byta ut en produkt i taget till ett veganskt/vegetariskt alternativ eller iaf prova om det går att byta ut. Finns så mycket nu för tiden så egentligen behöver man bara våga och ta sig tiden att leta. För mig så är det inga problem att skippa mjölk då havre och sojamjölk går lika bra att använda när jag lagar min gröt. Dessutom håller det mycket längre vilket är trevligt. Att inte äta kött till en måltid borde inte heller vara så svårt – men vad vet jag som inte prövat kött^^.
  Att musslor inte känner något var lite intressant. Ingen koll på hur väl de stämmer. Vet i alla fall att de kan reagera vid beröring… kommer tex ett sjöstjärna så slår de ihop sig – men det kan vara likt våra reflexer och behöver inte vara kopplad till någon hjärna som känner av.

  Angående fetter (som var en del av mitt projektarbete) så finns omega-3 i linfrön (finns som frön och olja) och även en del i rapsolja och olivolja samt valnötter etc. Dock så är det Alfa-linolensyra (variant på omege-3) vilket som jag förstått kroppen kan göra om i viss mån till EPA och DHA (de animaliska omega-3). Jag som vegetarian och inte ätit fisk har iaf klarar mig bra utan. Det som verkar vara ett större problem (gäller köttätare till stor del) är balansen mellan omega-3 och omega-6 som ofta brukar vara fel. Om någon vil läsa mer http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/

  När du tog musslor kom jag att tänka på kött som är odlat på labb (som man odlar)… har för mig de lyckades göra en hamburgare (ganska dyr) för inte så länge sedan på detta sätt. Några tankar om det?

  Börjar bli lite långt nu tycker jag så ska börja runda av även om jag bara rört vid ytan på grejer och skulle kunna utveckla mer.

  Jag som går över allt mer mot det veganska tycker det skulle vara kul att höra mer om hur din övergång gick till… möjligen har du redan skrivit om det tidigare men har du lust så kan du länka eller skriva en kommentar/inlägg om det. Osttipset var bra… där jag har lite kvar att jobba på. Något på j hette veganosten? 😛

  Hoppas du inte blir allt för irriterad på detta inlägg, blev lite längre än vad jag tänkte 😛 Du får svara i mån av tid. Har lärt mig att inte förvänta något svar vid det här lagret, även om det alltid uppskattas 😉 Men får hoppas att du läser dem och blir lite glad av dem ;D Men är du som jag så brukar läsning om veganism och vegetarianism vara intressanta att läsa och nu fick du ett smakprov 😉

  Nu behöver jag fortsätta men min hemtenta om hållbar utveckling – men detta ämne är inte allt för långt ifrån 😀

 4. Ida says:

  Åh, kan ni inte fixa så att man kan lyssna på er podcast genom beyondpod (för android)? Skulle bli så glad 🙂

 5. ebbazingmark says:

  Svar till Fredrika :
  Jag tycker det är JÄTTEBRA! Även om villkoren är bättre i Sverige och miljöpåverkan antagligen är mindre så finns det ju även bättre och sämre svenskt kött med! 🙂 Som jag nämnde i podden så tror jag att vilt är absolut bäst om man vill ha kött! Hur som helst tycker jag att det är så himla fint och bra att man som konsument visar intresse för BRA kött, för det påverkar ju producenterna att tillverka mer bra kött! Ett tips om du vill testa att äta lite mer veganskt är att vara vegan i skolan, då slipper du krångla med veganska ingredienser, det är bara att äta! En annan enkel grej är att byta ut mjölken mot sojamjölk eller annan vegetabilisk mjölk. Det gör ganska stor skillnad då vi dricker så mycket mjölk i Sverige samtidigt som det är lätt att få tag på och ofta är billigt och gott (prova dig fram! Min favorit är alpros mandelmjölk!). Kram!!

 6. ebbazingmark says:

  Svar till joanna:
  Tack! Vad kul, heja heja!

 7. ebbazingmark says:

  Svar till Johan:
  GUD vilken intressant kommentar! Eftersom temat egentligen skulle vara mat och inte veganism så blev den inte så grundläggande. Känner i efterhand att det finns så mycket argument och fakta som vi hade kunnat ta upp för dem som inte är så insatta! Till exempel det du tog upp 🙂

  Håller med- att välja bort kött borde inte vara ett dugg svårt. Det handlar nog mest om vana och kultur! Tycker det känns brutalt på något vis att man blir matad med döda djur innan man själv kan tänka/välja själv. Såhär i efterhand känns det konstigt att jag själv ätit så mycket kött som barn!

  Vad bra att du friskar upp mitt minne ang fetterna! Läste så mycket om sånt när jag blev vegan men nu börjar det bli lite luddigt!

  Ja, jag måste verkligen läsa på mer om musslor, det är så intressant! Dessutom väldigt enkelt att föda upp miljövänligt också.

  Jag har tänkt mycket på det odlade köttet! Det är också en enormt intressant fråga! Skulle det bli så pass billigt att det skulle kännas rimligt att köpa det skulle jag äta det. Så länge det inte visar sig att den produktionen också är väldigt dålig för miljön så borde man ju kunna se det som vilket vegetabiliskt livsmedel som helst!

  Veganosten heter Jeezly från Astrid och Aporna och är inte så farligt dyr! Du måste prova!

  Gud, kan skriva och prata om detta i evigheter. Hoppas jag inte missade något nu!

 8. ebbazingmark says:

  Svar till Ida:
  Tack för förslaget! Ska se om vi kan ordna det! 😀

 9. Johan says:

  Svar till ebbazingmark:
  Glad att du uppskattade det 🙂

  Många gånger man suttit på olika forum till sent på natten och skrivit om detta ämne… eller så råkar man få ett tillfälle som detta där man kan skriva av sig 😉

  Jo kan förstå att podden inte fokuserade på allt för mycket veganism… men ni har ju framtida podder ni kan göra när lyssnarna har blivit lite mer vana 😉

  Vill du ha något mer att läsa kan du ju ta en titt på http://johandelar.blogspot.se/2014/03/trend-utveckling-och-forandring.html , la upp ett jag gjorde till svenska nationella där som berör ämnen du kanske kan gilla :)Tänkte inte lägga upp det här men de intresserande kan ju ta en titt.

 10. maja says:

  Hej Ebba!
  Vilket intressant poddavsnitt! Dock vill jag bara informera dig om att margarin innehåller palmolja vilken medför regnskogsskövling som varken är bra för djur eller miljö (googla för att veta mer). Jag är inte speciellt insatt i veganism så jag vet inte om det finns något annat alternativ till smör, men tycker ändå att regnskogsskövling borde vara något att tänka på när du gör valet att köpa margarin.

 11. Celina says:

  Ah, jag kan också diskutera detta ämne för alltid! Mitt gymnasiearbete har ju inriktning vegan/miljö, så är snart klar med min feta rapport och har lärt mig brutalt mycket! Exempelvis gick jag från att ha halvbra värden och järnbrist (som jag fick ta tillskott för pga alldeles för lågt) till att ha, för att citera läkaren “perfekta blodvärden” av att vara strikt vegan i 5 månader. Det roligaste av allt: de vanligaste fördomarna brukar ju vara att en inte skulle få i sig protein, järn eller b12 ifall en är vegan. Karin, min bästa kompis som gör projektet med mig, förbättrade sina järnvärden ordentligt, jag höjde mitt b12 från 309 till 457 (vilket är helt stört mycket) och jag blev av med både ordentlig PMS, mensvärk och halvtaskig hy. Fick även fräknar, haha! Vegopower!!!!

  1. Hanna says:

   Jag hade mer än gärna läst ert projektarbete, för det är nämligen så att jag också har det som projekt att äta veganskt och se hur man blir påverkad!

 12. ebbazingmark says:

  Svar till maja:
  Hej Maja!
  Jag använder ofta ekologiskt kokosfett för stekning och på macka, men jag är rätt säker på att carlshamn har RSPO-märkt palmolja vilket i alla fall gör det lite bättre. Jag är övertygad om att vegetabiliskt margarin är bättre ur miljö och etiskt perspektiv ändå (även om det är sjukt märkligt att det inte finns margarin utan palmolja?). Tänk bara på allt foder kossorna ätit i sina liv, skulle inte förvåna mig om det tex skulle smygas ner lite palmolja där med. Men detta säger jag utan att ha läst på något om det! Intressant kommentar i alla fall, det är lätt att glömma att akta sig för palmolja!

 13. ebbazingmark says:

  Svar till Celina:
  Woho! Alltså ert projektarbete är så himla spännande! Ska ni inte publicera eller skicka in det någonstans? Känns som att många skeptiker skulle komma på bättre tankar av att läsa det 😀

 14. Johan says:

  Följdfråga: brukar Jeezlyost finnas i vanlig ICA/coop/maxi affär eller specialköper man det från någon annan affär eller internet?

 15. ebbazingmark says:

  Svar till Johan:
  Det är lite olika! Det finns på vissa ICA här i umeå men även på några hälsokostbutiker. Googla på astrid och apornas återförsäljare så får du säkert fram något!

 16. Johan says:

  Svar till ebbazingmark:
  Okej tack:)någonstans i Stockholm borde det ju finnas kan man tycka ^^ Får hålla ögonen öppna, nu när jag vet att det finns och hur de ser ut så kanske jag råkar gå förbi dem någon dag. Lättare att hittat något när man vet vad man letar efter 😉

Comments are closed