Att engagera sig i sådant man brinner för!

PUH! Nu har jag landat i soffan efter en lång skolvecka och kan äntligen ta HELG! Men det har inte varit vilken skolvecka som helst, idag är jag lite extra stolt. Jag ska berätta varför; 1. I måndags släpptes första numret av skoltidningen som jag och ett gäng grymma elever har jobbat med i två månader. 2. I onsdags fick jag veta att mitt förslag att börja med meatfree monday som jag jobbat med sedan i höstas har accepterats, i vår ska min skola och de två skolor som äter i samma matsal käka vegetariskt en dag i veckan. 3. Idag har tjejgruppen jag är med I hållit i en jämställdhetseftermiddag för alla ettor och tvåor på skolan. Vi ordnade en grym föreläsning av självaste Gudrun Schyman och sedan fika och diskussioner efteråt. Kunde inte låta bli att dela med mig av detta till er, jag är så stolt att jag blir rosig om kinderna i skrivande stund, jag har så många engagerade och peppade människor omkring mig. Jag antar att vad jag menar med detta är att man kan lyckas med det mesta bara man är lite envis. Engagera er i sådant ni brinner för, det är så värt det!

Uh! I’m finally home after a long school week,  finally it’s WEEKEND! But it wasn’t an usual school week, today I’m a bit extra proud. I’ll tell you why: 1. On the Monday the first issue of the school newspaper that I and a bunch of awesome students have been working on for two months was released, and we recieved great response. 2: Last Wednesday I was informed that my suggestion to start with meat free monday that I have been working with since last fall, has been accepted. In the spring, my school and the two schools who eat in the same dining room will eat vegetarian food one day a week. 3: Today my girl group organized a gender/equality-afternoon for all the students at school. We organized an awesome lecture by a famous swedish feminist (in the pictures above). I just had to share this with you. I am so proud that I get rosy cheeks just by writing about it, haha. I guess what I’m trying to say is that you can succeed with almost anything if you are a bit stubborn. Get involved in stuff that you are passionate about, it’s so worth it!

14 responses to “Att engagera sig i sådant man brinner för!

 1. Lisa says:

  Gud vad kul! You go!

 2. wirag says:

  Ebba, you are amazing!
  I’m so glad that you are such a concious person. You have a great personality, please don’t change!

 3. Junie says:

  oj, detta låter helt fantastiskt! yo go girl!!
  Jag har bara en liten fråga till dig Ebba, hur får du ihop plugg, bloggarbeten etc. plus att engagera dig i saker som dessa? Undrar lite om du har mer tid än oss andra…haha..
  Jag går tvåan i gymnasiet och hinner i pricip inte göra något mer än att pligga. Förstår verkligen inte hur du lyckas?? Skriver du en uppsats på 1 h? Nä men på riktigt, ge mig gärna tips!

 4. josefin says:

  Gud vad underbart! Jag är med i elevkåren på min skola och vi har länge funderat på att hyra in en föreläsare. Hur gjorde ni för att få dit Gudrun, och vad kostade hon? Så himla härligt med engagerade och passionerade personer. Grymt jobbat av er!

 5. Johanna says:

  Va härligt att se sånt fantastiskt engagemang!

 6. ebbazingmark says:

  Josefin: Fasen vad fett! Hon var sjukt bra så ni kommer inte bli besvikna! Hon tog 7000 spänn per föreläsning för oss (vi samlade in pengar och fick ekonomiskt stöd av skolan), Min vän Kajsa som inte bara är med i tjejgruppen som anordnade detta utan också är ordförande för FI i Umeå hade redan kontakt med Gudrun för en föreläsning dagen därpå, så vi passade på att boka henne när hon var i stan.

 7. ebbazingmark says:

  Junie: Ja, det är full rulle från morgon till kväll om man vill blogga/jobba, plugga, träna och dessutom pyssla med sånt här (är ju förutom detta även medlem i Umeås ungdomsråd och Ung&Dum så det är möten efter skolan var och varannan dag). Tack och lov går jag medialinjen vilket jag anser är en ganska soft linje, jag fokuserar så mycket jag kan på genomgångar och försöker göra bort läxor och dyl på lektionstid så att jag inte ska behöva jobba hemma efter skolan, för det hinner jag sällan med. Jag tycker även att det är viktigt att ta en “ledig dag” då och då om man håller på så här, även om det är saker man älskar att göra. Typ åka ut till skogen och koppla bort allt för en stund 🙂

 8. Filippa says:

  Meat -free Monday! Yeeej! You go girl!

 9. Anonymous says:

  We have meat free Friday due to religious reasons. I don’t get the point of Monday. Would you please explain the decision of Monday?

 10. Elin says:

  Hennes föreläsningar är grymma, hon var på mitt gymnasium när jag gick där och höll en jättebra föreläsning. Så proffsigt, inspirerande och roligt!

 11. Rose says:

  Power woman… Girls run the world ; )

  http://roseblogart.blogspot.be/

 12. Veronica says:

  Vilken bra idé med meatfree monday, gillas starkt! Att ni ordnade förelänsningen är också grymt imponerande! Fortsätt så!

 13. Alice says:

  Go Ebba!
  I love knowing that you’re more than just a pretty girl with a great sense of style. You’re also an outstanding person, standing up for females and consciously working to better your school and your community in so many ways!
  The idea of a Meatless Monday sounds really cool. I wish I could do something like that at my school but it would never work…Americans love their meat way too much! 🙂 A gender equality day also sounds pretty interesting. Maybe I’ll have to see about trying something like that someday.

  Thanks so much for sharing about your pursuits Ebba. You’ve really inspired me to go out into the world and work for something I believe in! 😀

  ~Alice
  Ainfinitaire

 14. Klara says:

  skitbra intiativ!!!! både med köttfri måndag! (!!!!!!!!!!!!!) och föreläsningen!!!!!! bra jobbat 🙂

Comments are closed