Är ni med mig?

Ikväll är det påskafton, och dags för ägg i alla dess former. Som vegetarian är det här med ägg en ganska känslig fråga- för samtidigt som det är otroligt nyttigt och hur gott som helst tycker många att det är fel att stödja äggproduktionen. Därför vill jag uppmana er alla att köpa KRAV-märkta ägg, åt minstone under påskhelgen! Visst kostar det mer, men eftersom vegetarisk kost i övrigt är så billig tycker jag gott att man kan lägga sina extra pengar på kravmärkta och ekologiska produkter.

En KRAV-höna får gå ute om somrarna, hon får ekologiskt foder och har det inte fullt så trångt som andra hönor. En “frigående” höna inomhus lever i dammiga lokaler, får aldrig se dagsljus och trängs med upp till åtta andra hönor per kvadratmeter. För att inte tala om bur-äggen (vill inte ta upp för hemska grejer här på bloggen, jag tror ni förstår ändå. Men vill ni läsa mer kan ni göra det HÄR). Så om vi nu ska käka ägg, kan vi inte komma överens att det ska vara KRAV-ägg? Är ni med mig vänner?

Translate: Now when it’s easter we eat a whole lot of eggs. Basically I just want to encourage you all to eat as little egg as possible, and IF you are going to buy eggs,  buy ecological ones! Read more about how the hens are treated HERE.

23 responses to “Är ni med mig?

 1. Kasper Irgens says:

  Det där med ägg kan ju vara ganska snårigt. Man vill ju ha dom till påsk, men inte terrorisera nägra höns i onödan, eller slita på miljön. Här finns bra tips för att undvika båda:
  http://smasteg.nu/ekologiska-aegg-i-pask

 2. Cajsa says:

  Min mamma har egna hönor. Som mår bra och går fritt. Hon säljer så mycket hon kan till andra (jag får gratis ^^). Vet att många andra i min stad köper från lantgårdar och liknande, där hönorna har det bra. Det värmer hjärtat lite. Att så många människor bryr sig om de små hönorna! (:

 3. anna says:

  Bra bra, du som har så många läsare har verkligen möjligheten att påverka.
  Tack för det 🙂

 4. Lisa says:

  Jättebra att du som kan påverka gör det 🙂 Men när vi nu ändå är inne på lidande djur så förstår jag inte hur du kan promota Maybelline som testar alla sina produkter på djur. Om jag ska äta ägg med gott samvete i påsk så kan väl du sminka dig med gott samvete i påsk också?

 5. Sophia says:

  great post!

 6. isabelle says:

  youre right. if i care about one thing then it is to buy eggs from happy chickens. we got our own chickens, so we often dont need to buy some, but if we do, we always buy ecological.
  its terrible how chickens are tortured.

 7. Nathalie says:

  Självklart! Det är inte svårt att göra rätt!
  Ebba, har du läst boken, Äta djur, av Jonathan Safran Foer? Om inte, gör det 🙂

 8. Ebba Zingmark says:

  Nathalie: Ja, det har jag. Så himla bra och tänkvärd bok!

 9. Ebba Zingmark says:

  Lisa: Det är såklart hur hemskt som helst med djurtestat smink men jag är helt enkelt inte perfekt och just nu prioriterar jag att motverka kött-industrin eftersom något säger mig att betydligt många fler djur far illa där. Så vitt jag vet är det bara bodyshop som har icke-djurtestade produkter, och ibland har de inte exakt vad man letar efter. Ska såklart försöka bättra mig på den fronten ändå 🙂 Hur ser du på djurtestade läkemedel?

 10. anonym says:

  Det är fantastiskt bra att du tar upp detta, jag vet ingen annan bloggare som blandar kläder, stil och så vidare med djurrätt…
  Fortsätt så! (jag är själv vegan)

 11. Tanja says:

  Since my mum saw a documentation about how hens are treated, she wants to buy some hens so we could just produce our own eggs! I would love that and hope we’re going to do this soon!

 12. Mia Elisa says:

  Ebba, jag vill bara tipsa dig om att det absolut finns fler märken än Body Shop som inte testar sina produkter på djur! Till exempel Lily Lolo (riktigt bra mineralsmink), Nouba, Smashbox och Clarins. 🙂

 13. Bonnie says:

  You are so right – I always buy ecological, and one day when I have more time, actually want to get my own little chickens so I’m 100% sure they’re being treated well. I’ve heard they can make great pets, too.

 14. Ebba Zingmark says:

  Mia Elisa: Tusen tack för tipsen! Har legat lite på latsidan vad gäller att kolla upp det där, haha, så det är superbra att du berättar vad jag kan välja mellan! 🙂

 15. LORISSA LOVEBOMB says:

  Jag är med dig 🙂

 16. Hanne says:

  in belgium, we just eat a lot of eggs made out of chocolate 🙂

 17. Lisa says:

  Ebba: Jag vet att ingen är perfekt, är själv inte vegetarian även om jag borde äta mindre kött. Isadora, wet n’ wild, yves-rocher, smashbox och många andra märken testar inte på djur men det är ju klart att de inte har alla produkter som de större märkena t.ex. l’oreal har. När det kommer till djurtestat läkemedel så vet jag inte om det finns något annat alternativ för tillfället. Det är ju en viss skillnad på sånt som krävs för att hålla oss friska och sånt som bara är till för att få oss att se bättre ut.

 18. Ebba Zingmark says:

  Lisa: Absolut, har fått ett gäng bra tips från er läsare så nu ska jag börja tänka mera på vad jag köper i smink-väg 🙂

 19. Majo says:

  Helt rätt! Jag är vegetarian och äter alltid krav-ägg! Det känns liksom som det enda rätta 😉

 20. Fanny says:

  Jag har mina egna tre små hönor som ploppar ut söta ägg 🙂 men det är jätteviktigt det du säger.

 21. Annika says:

  helt allvarligt talat. Håller med till hundra 100%. Men hur vet man det… Hela dendär industrin är ju bullshit. Man kan ju inte hålla koll på alla gårdar i sverige. domn kanske är snäll mot hönsen när nån såndär männsika kommer och konstrollerar, och sen så låser dom in dom och säljer dom till ica som grillad kyckling. så hur vet man ….

 22. Elyah says:

  I live on my family’s small farm and we have 14 chickens. We treat them very well and love them very much! 🙂 We don’t buy eggs from the store anymore, we only eat our own chicken eggs because we know they’re treated well and happy! 🙂

 23. Ellens tankar om mode says:

  Jag äter mycket ägg men köper alltid ekologiska!

Comments are closed