Ett ämne jag gärna diskuterar.

Grisen är ett väldigt intelligent och stresskänsligt djur. 99% av alla grisar får aldrig se dagens ljus och lever ihoptryckta med tio andra grisar i en box. Hangrisar kastreras helt utan bedövning några dagar efter födseln. Sedan slaktas de genom att andas in koldioxid trots att man vet att det är väldigt plågsamt och ger stark ångest, och därefter skär man upp deras halspulsåder.

Jag får väldigt ofta frågor om varför jag är vegetarian. För mig är det världens självklaraste sak. Varför inte? Jag kan inte se en enda negativ sak med det. ”Människan är gjord för att äta kött, det är naturligt!” Tänker kanske vissa av er. Men hur naturligt är det på en skala att stoppa i sig kött som har bott hela sitt liv i fångenskap, förmodligen aldrig ens fått se dagens ljus, behandlats med hormoner och annan skit innan det plågats till döds och sedan skickats världen runt för att bearbetas och paketerats? (detta gäller förstås inte ekologiskt/krav-märkt kött) På ett år räddar en vegetarian 500 djur, vilket betyder att jag har räddat ungefär 2000 oskyldiga liv. Och det är  jag grymt stolt över. Om man kan göra så mycket gott bara genom att låta bli kött, då är det självklart för mig att göra det. Och det är inte allt. Snitt-vegetarianen lever i hälsosammare, framgångsrikare och ungefär 4 år längre liv än köttätaren. För att inte tala om miljön. Folk pratar om att man ska stänga av vattenkranen när man borstar tänderna (vilket ju också är bra), men hör på det här: för att producera 1 enda kilo nötkött så krävs 100 000 liter vatten. Och dessutom står köttindustrin för hela 18% av hela världens utsläpp av växthusgaser, vilket är mer än alla flyg-, bil- och tågutsläpp tillsammans. Är ni emot mig så lämna gärna en kommentar, för jag är säker på att jag kan motbevisa varenda tvivlare där ute. Och ni som tycker det här är helt okej, jag skulle vilja utmana er lite: Prova på att käka vegetariskt i en vecka, testa bönor, falaflar, quorn, olika ostar och känn sedan efter. Var det så farligt? Är det inte värt det med tanke på hur många liv du räddar, hur mycket du bidrar till en bättre miljö? Jag hade kunnat babbla på om detta ämne hur länge som helst, men jag tror att ni förstått min poäng. För vilka är vi egentligen att bestämma över andra varelsers liv och död?  Här, här och här kan ni läsa mer om hur djuren behandlas (ville inte ta upp det alltförmycket här på bloggen med tanke på hur jävla vidrigt det är) och annat info om vegetarianismen.

Translate: In this post I explain why I’ve decided to eat vegetarian. Copy the text and use the google translator to translate it here.

115 responses to “Ett ämne jag gärna diskuterar.

 1. ebba hj skriver:

  så jävla bra skrivet ebba

 2. catharina skriver:

  Jag hade gärna varit vegetarian men tyvärr kan jag inte det då jag väldigt lätt går ned i vikt. Så det är bättre för mig själv att äta kött…

 3. Ebba Zingmark skriver:

  catharina: Bara för att man vegetarian så betyder inte det att man bara äter grönsaker. Du kan få i dig dom kalorier som behövs ändå, det lovar jag!

 4. Celina skriver:

  Ebbz du gör mig så stolt hela tiden! Asbra!

 5. kajsa skriver:

  Jag älskar dig ebba, du äger fett. Vi räddar världen för tusan.

 6. Stina skriver:

  Grymt sagt Ebba, jag har funderat länge på att bli vegetarian men det har inte funkat pga att jag är själv i min familj som vill vara det och det är inte lätt med gemensamma måltider osv. Men nu tänker jag ta tag i det!!

 7. Paulina skriver:

  Så sant och så rätt!

  Och jag har funderat många gånger över att testa, men nej inte nu. Hahahah kanske en liten dålig anledning att man kör GI metoden då man inte får äta kolhydrater.Men vad skulle jag leva på? Grönsaker? Och ägg äter inte vegetarianer heller va? Blir inte så mycket att välja mellan då tyvärr… :/
  Men jag förstår PRECIS vad du menar och jag hoppas att jag någon dag blir lika stark som du/ och andra så jag själv blir vegetarian.

 8. Ebba Zingmark skriver:

  Paulina: Jo, ägg äter vi faktiskt 🙂 Men prova på en vecka, du kan bla. äta både ost, ägg, quorn (tror jag) och tofu, och står du inte ut så kan du alltid satsa på ekologiskt och närproducerat istället 🙂

 9. alice skriver:

  jag är så glad att jag är vegetarian, är så stolt. människan är en äcklig, egoistisk varelse och jag är inte stolt över mänskligheten. det finns inte en anledning till att äta kött, INTE EN ENDA.

  http://meat.org/ brukar vara en ganska bra övertalare för att få folk att bli vegetarianer, kanske skulle vara en bra länk att lägga till?

 10. Ebba Zingmark skriver:

  Alice: absolut, ska kolla in den!

 11. elin skriver:

  Jag håller med dig på många punkter, och jag äter vegetariskt hälften av tiden då min mamma är vegetarian (av helt andra skäl dock). Men samtidigt, om ingen skulle äta kött skulle många många människor (slaktare osv) bli av med sina jobb. Dessutom skulle det bli ett otroligt överflöd av djur såsom grisar, kor, kycklingar, osv. För tänk om alla kor vi äter på ett år skulle fortsätta leva, då skulle det sluta med att alla måste ha fem kor var i trädgårn liksom haha :p många säger då att det bara är att kastrera djuren, men vadå är det inte en naturlig del av djurens liv av föröka sig? Ska man verkligen ta den rättigheten ifrån dom? Och det du tog upp med att djuren inte får vara ute, är det inte bättre att man då istället bara äter ekologiskt så får dom ju vara ute!

  Sen tycker jag iochförsig att vegetariskt nästan är godare än kött, men fbara för att se vad du har att säga haha 😉

 12. ellika skriver:

  tycker det är fel av dig att skriva att köttet vi äter aldrig fått se dagens ljus, behandlas med hormoner och plågas till döds innan vi äter köttet. Visst händer detta, men det är inte alla som gör det, så du borde skriva med i texten att alla bönder inte gör det, eftersom det då låter lite som att vi bara är ute efter att plåga djuren och tjäna pengar.

 13. agnes skriver:

  Jag blir så stolt när bloggare med stort inflytande, som du, skriver om det här! Människor behöver helt klart undervisas om hur vidrig industrin är, thumbs up to you!

 14. Ninnis fotoblogg skriver:

  jag har en fråga angående detta. en del säger till mig att jag måste äta mycket kött för att jag ska växa och kunna utvecklas ordentligt. dock tycker jag inte om kött så mycket och skulle mycket väl kunna vara vegetarian.

  får man i sig tillräckligt med saker man växer av i vegetarisk mat?

 15. Ebba Zingmark skriver:

  ellika: Visst är det sant, speciellt när det gäller ekologiska produkter. Men i det stora hela tycker jag att det är fel at köttindustrin fokuserar mer på pengar än på djurens hälsa, och så måste jag ta lite extrema exempel så folk förstår hur illa det kan vara.

 16. Fanny skriver:

  Ebba, jag tycker att dina åsikter är jätte bra och håller helt med. Eller nästan. Jag älskar kött. Asså verkligen älskar. (Hata mig inte) Och jag tycker skit synd om alla djur. Men jag kan/får/vill inte vara vegitarian. Är det verkliegn så hemskt att äta kött?
  Fast jag tycker dock att det borde bli mer vegitarisk mat här hemma…
  Har du några förslag/recept? 😀

 17. HeJ skriver:

  Hej! Väldigt bra skrivet, Ebba! Jag har själv tänkt flera tankar på att bli vegetarian. Hur länge har du varit det? Vad äter du t.e.x. på julafton, födelsedagar….? Och är alla i din familj vegetarianar? Vet att min mamma inte gillar min tänka på att jag skulla vara en, då hon kanske må laga fler middagar samma dag?…

 18. Ebba Zingmark skriver:

  elin: Fast det onaturliga i det hela ligger just i att vi föder upp boskap i sådana enorma mängder, om alla skulle sluta äta kött så skulle det ju inte finnas någon andledning till det, och därmed skulle det automatiskt minska. Och dessutom, om vi slutade äta kött så skulle tillverkningen av alternativ till kött öka och kräva fler jobb. Och JA jag tycker att handla ekologiskt är toppen! 😀

 19. Darksess skriver:

  Intressant inlägg. Har funderat på det men saknar tyvärr energin till att bli det, vilket känns lite skrämmande. Det blir en ny livsstil att ställa in sig på och jag tror jag är för svag för att göra den förändringen. Är glad för de som klarar det 🙂

 20. Youngseo skriver:

  omg…..

 21. Sandra skriver:

  Jag personligen älskar djur, men jag är inte vegitarian. Jag gillar att folk står upp för vad man tror på, men samtidigt, vet man alltid hela sanningen?
  Visst, grisar har det kanske inte så trevligt liv, men ärligt talat, svenska djur har det sjukt bra.
  I Brasilien slås (tex kor) ihjäl med klubbor, och dom dör inte alltid med första slaget. Medans i Sverige får dom ett skott plaserat mellan öronen. Och när dom transporteras till slakteriet… Sjukt vad fint dom har det, en egen box med ca två decimeter spån.
  Svenska grisar har också (liksom kor) tillgång till att gå ut och böka.
  Ebba… Visste du att för något år sedan var det några djurrätts aktivister som hade fotat i några ladugårdar runt om i Sverige? Och att dom höll på att fota i ETT ÅR, INNAN dom ringde polisen?
  Jag personligen tycker DET är djurmisshandel!
  Visst bönderna hade helt fel i att göra så, men vem vet… Dom kanske hade gått in i väggen precis som vilket läkare, vårdsbiträde, kock och lastbilschafför kan göra. Varför hjälpte inte någon dom innan det blev utsatta i tv och tidningar?

 22. Ebba Zingmark skriver:

  Ninni: I den vegetariska kosten finns alla ämnen du behöver, dessutom äter vegetarianer oftast hälsosammare än köttätare så låt inte det hindra dig 🙂 Det finns massor av superbra sidor att läsa på om detta på nätet! 🙂

 23. Ebba Zingmark skriver:

  Fanny: För två år sedan var jag exakt som du. Jag älskade, och älskar fortfarande alla sorters kött. Jag sa att jag aldrig skulle klara av att vara vegetarian. Men nu är jag här, och har klarat mig fint på vegetarisk mat i två år! (Har fortfarande cravings för leverpastej och lax ibland dock, haha). Om det går trögt där hemma kan du kanske tjata dig till att hela familjen ska äta vegetariskt en viss dag i veckan, typ måndagar. Och försök äta så ekologiskt som möjligt. Recept finns det gott om! Något jag äter mycket är stekt (om somrarna grillad) marinerad quorn och halloumi till en stor matig sallad. Verkligen hur gott som helst! Hemmagjorda falaflar är också fetgott. Annars är det bara att googla ”vegetariska recept” så har du massor att välja bland 🙂

 24. J skriver:

  Jag skulle aldrig ge upp kött helt av den enda anledningen som inte går att argumentera emot: jag älskar det. Å andra sidan är det du skriver om hur sjuk och onaturlig hela processen har blivit så himla SANT och något som jag inte tror att folk där ute vet om? Jag tror att många människor på allvar tror att djuret de äter har vandrat glatt i någon hage och levt ett fint liv… Därför vill jag slå ett slag för att inte bara avsäga sig kött helt och hållet, men i alla fall vänja sig av med att överkonsumera det. Det finns ingenting som säger att man behöver ens ett mål kött om dagen! Ät vegetariskt så mycket du bara kan, och när du ska slå till på en köttbit så köp ALLTID ekologiskt, närproducerat eller åtminstone svenskt. För någon som påstår sig bry sig om miljön, åker kollektivt, sparar el och vatten, sopsorterar etc. så rimmar det väldigt illa att käka fläsk som transporterats från Argentina. Tänkvärt!

 25. Ebba Zingmark skriver:

  Hej: Jag har varit det i två år och för mig funkar det fint. Först tyckte jag det var krångligt med julmaten, men mycket går faktiskt att göra vegetariska varianter på. Sojaprinskorvar, quornfärsköttbullar, och sill är faktiskt lätt att göra om man ersätter den med zucchini. Googla på det så får du tusentals svar! Det är lätt att passa ihop med andra måltider, bara att slänga ner en quornfilé i stekpannan när hon steker korv. Dessutom tvingas ju hon äta lite mer vegetariskt vilket faktiskt är bra då du påverkat henne att minska köttproduktionen lite 🙂 Lycka till! 😀

 26. Malin skriver:

  Riktigt bra och tänkvärt inlägg, jag är en köttätare som älskar djur, den enda anledningen till att jag äter kött är att jag måste eftersom ja inte får i mig dom proteiner som jag behöver ha… eftersom jag inte klarar av mat som bönor och sådant… jag försöker att inte tänka på det du skriver om här utan jag tänker mer att det har alltid varit i våran natur, på stenåldern åt dom kött… men absolut håller jag med dig i allt du skriver…! jag har inga problem med att om jag vet att en gris har levt ett gott liv och sedan är gammal och sjuk och ändå ska dö, men det du skriver ovan är inte acceptabelt, tur jag inte äter skinka så ofta!!! typ nästan aldrig!

 27. Lovisa skriver:

  Du har så rätt, önskar så himla mkt jag var vegetarian, det är så orättvist och egoistiskt att vi människor känner att vi har rätt att föda upp djur för att sen äta upp dom, hemskt. Jag ska verkligen försöka att äta MER vegetarisk. Kan du inte göra ett inlägg om vad man ska tänka på/ vad som är gott när man äter vegetariskt 🙂

 28. Malin skriver:

  Men du äter inte segt godis heller då?
  Ferraribilar och sådant segt godis som är gjort av grishud!

 29. amanda, stylist skriver:

  Jag älskar kött. Det godaste jag vet är kött med en stor sallad till, seriöst. Men när jag får läsa sånt här så blir jag så frustrerad & arg. Jag såg en video för ett tag sen om hur grisar kan leva/lever på vissa ställen & jag satt & grät ifrån då videon startade tills den slutade. Jag fick så ont i hjärtat & mådde så grymt illa. Jag förstår inte hur man kan göra så mot så oskyldiga djur?! Men ändå så kan jag inte sluta äta det för jag vet hur gott jag tycker att det är. Jag är så glad just när jag äter det men såhär så vill jag inget annat än att hjälpa dom.. ”/

 30. Rania skriver:

  Vegetariskt är faktiskt Sjukt gott, och är jag med min vegetariska vän lagar ja inget eget åt mig, äter hennes utan problem. Och gör vegetariskt ibland hemma med, så jag är liite duktig. Tycker bara kött är gott och jag håller mig inte mätt lika länge på vegetarisk mat, trots quorn osv :<

  Tycker även, trots att de är 2012, att de finns rätt få vegetariska alternativ när man äter ute :/

  Ska erkänna att trots att ja älskar naturen och bryr mig om vår jord kommer jag aldrig kunna sluta äta kött helt, men försöker välja vad för kött jag handlar och som sagt, äta vegetariskt ibland. Får se, kanske jag kan succesivt trappa ner på det.

  Du är sjukt duktig i alla fall och du Ska vara stolt. Bra du sprider budskapet på bloggen med 😀

 31. Sofia skriver:

  Bra skrivet! Jag ska nog ta och testa en vecka som vegetarian, du fick mig att tänka till.

 32. Feliciaa skriver:

  Håller verkligen med dig! Vill bli vegatarian men jag får inte för mina föreldrar för jag behöver all mat jag kan få för jag är så smal men när jag blir äldre ska jag verkligen bli det. Pallar inte med att djur plågas till döds bara för att vi ska äta när man kan klara sig på annat. Men kött är ändå viktigt med alla proteiner osv och om ingen äter kött kommer det bli för mycket djur och jag vet att många av djuren föds bara för att bli mat men liksom ja tror ingen kan få alla att sluata äta kött och det var nog inte direkt medingen med detta. Men iaf håller verkligen med dig och riktigt bra skrivet 🙂 Har ett litet problem också att jag äter inte bönor osv men men det fixar sig nog
  kram

 33. Ämma skriver:

  Du har helt rätt. Jag är vegetarian sen 1,5 år tillbaka och ångrar det inte för en sekund. sakner inte kött ett dugg och när folk säger att man behöver kött är det inte sant, bönor och liknande ger samma sak som kött och man mår mycket bättre när man äter grönsker och liknande. Jag mår bättre av att vara vegetarian och tanken på att äta ett dött djur är sjukt. och äckligt. Och omoraliskt. Speciellt inte efter allt detta oskyldiga djur stått ut med.

  Veggp ftw!

 34. Gustav skriver:

  Ursäkta om jag låter cynisk, men mycket av vad du säger är skitsnack. Jag respekterar vegetarianer högt och jag stöder djurrätten, men vad du säger är emellanåt totalt skitsnack.

  Jag kan börja med att du räddar 500 djur om året. Det gör du inte, det skulle betyda att varje köttätare äter 1.369 djur per dag. Du hör själv hur orimligt det är. Och jag vill gärna ha en källa på vad du säger om att en vegetarian lever längre liv än en köttätare, det har jag aldrig hört förut. Och att ett kilo nötkött kräver 100 000 liter vatten låter helt orimligt. Om något skulle det kräva så mycket kanske för att djuren skulle dricka så mycket (men även det är orimligt), och om så är fallet borde det väl ta ännu mer vatten att låta djuret leva? En en gång, tänk själv, hitta inte på. Och köttindustrin ANTAS enligt beräkningar stå för 12.5% av världens utsläpp, inte 20%. Jag råkar veta detta eftersom en av mina vänner är vegetarianer och han gjorde ett arbete på det när vi gick i gymnasiet.

  För övrigt, sättet du beskriver att man föder upp och slaktar grisar bryter mot djurrättslagen så jag kan garantera att om du äter svenskt nötkött så blir inte grisarna slaktade som så.

  För att inte nämna att vegetarianer ska vara mer framgångsrika än köttätare. Vad har du för källa på det? Det låter helt orimligt att det skulle finnas statistik på det.

  Så än en gång Ebba, jag respekterar att du är vegetarian. Men att ljuga för att förstärka sin åsikt är lika fel som att äta kött, egentligen. Var ärlig, du har en stark ståndpunkt ändå! Fortsätt vara vegetarian, jag är imponerad. 🙂

 35. Ebba Zingmark skriver:

  Gustav: Jag vet inte allt, men anklaga mig inte för att hitta på/ljuga för jag har källor till allt jag skrivit. Dessutom, det där med att vi äter 1.369 djur per dag, har du tänkt på att det djur du äter kanske själv har ätit ett djur? Stor del av den siffran är fiskar, och stor del av dom fiskarna är mat för djuren du äter. Det där om att en vegetarian lever längre tycker jag är konstigt att du inte hört om förut för jag tycker det står överallt. Källan jag refererar till är American Journal of Clinical Nutrition 78, men googla på det så lär du hitta många fler. Det där om att ett kilo nötkött kräver 100 000 liter vatten hittar du här http://xpopx.b-s.se/las-mer-om-varfor-kott-forstor-miljon-och-bli-vegetarian/ (längst ner i åttonde stycket), men du hittar det även på wikipedia här http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttproduktion. Jag vet inte om det där med 12.5% är gamla siffror eller något, men enligt wikipedia är det 18% (alltså ungefär 20) http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttproduktion. Det där med att genomsnittsvegetarianen är mer framgångsrik har jag läst i en brochyr jag har hemma, och är bombsäker på att det är sant. Dock tror jag inte det beror på maten så mycket som att det är smarta människor som väljer att bli vegetarianer 🙂

 36. Ebba Zingmark skriver:

  Feliciaa: Du behöver inte bara äta grönsaker för att vara vegetarian, du kan få i dig de kolhydrater/fett du behöver för att gå upp i vikt på andra sätt 🙂 Käkar du inte bönor så kan du testa halloumi och quorn vilket är fetgott! Jag tror inte djuren skulle bli fler om alla skulle sluta äta kött, för djuren (inte alla såklart) föds ju för att käkas och om ingen käkar dom kommer dom inte födas 🙂 Lycka till med allt! 🙂

 37. Ebba Zingmark skriver:

  amanda: Själv älskar jag också kött, men det finns massor att ersätta det med! Har du provat quornfileér någon gång? Marinera och krydda ungefär som du hade gjort med en kycklingfilé och stek/grilla. Huuur gott som helst! Men sedan kan du alltid satsa på eko-kött om du verkligen inte kan hålla dig borta 🙂

 38. Ebba Zingmark skriver:

  J: Precis! Grymt skrivet. Jag tycker du ska prova på lite alternativ till kött, som till exempel när du gör köttfärssås så smakar det likadant me sojafärs, eller en kycklingfilé kan lätt ersättas med en quornfilé 🙂 Dessutom är halloumi en ost som du kan steka som jag själv tycker är hur god som helst!

 39. Gustav skriver:

  Okej. Jag ber om ursäkt för att jag anklagar dig för att ljuga, men du skriver saker som fakta som du själv erkänner ovanför inte stämmer. Kalla det var du vill.

  Först och främst: 1.369 djur per dag – ja, visst, de kanske äter djur, men du vill väl rädda djuren? Då vore det ju djurplågeri att inte döda andra köttätande djur eftersom de djuren själva äter andra djur. Logiken är ju helt katastrofal. Ska vi bara låta djur som inte berör andra djur leva? Djur äter djur, och så är det oavsett om du som ung tjej i Sverige själv äter kött eller inte. 500 djur om året köper jag inte för en sekund, men har du någon pålitlig källa får du gärna länka det. Och jag köper källan för att vegetarianer lever längre, den är pålitlig. Jag hade inte hört det förut. Källan du länkar till 100 000 liter vatten skulle jag inte kalla pålitlig. Det är en vinklad sida, som du kanske förstår när du läser övrigt innehåll. Och om du känner till vattnets omlopp är det inte slöseri att djur dricker vatten. Än en gång, du vill väl rädda djuren? Och länka inte wikipedia, jag kan gå in och ändra på wikipedia nu så står det något annat. Wikipedia är och förblir en opålitlig (om än oftast korrekt) källa. Och att du läste det i en broschyr… jaha? Du måste väl ändå förstå att för mig, som sitter här och är lite halvkritisk till vad du säger, att det låter helt orimligt? Jag förstår inte hur man kan ens göra en sådan undersökning som skulle vetenskapligt kunna bevisa det. Broschyrer delas i 95% av fallen ut som propaganda, och propaganda är i 95% av fallen vinklat. Så än en gång, näe. Inte en pålitlig källa. Jag ber om ursäkt om jag låter otrevlig för övrigt, det är inte min mening.

  Och ett kort tillägg: Om det är 18%, säg 18%, inte 20%. Det är en ganska stor skillnad. I övrigt beräknas bilutsläppen till 32% allt som allt, fabriker inräknade. Så det är inte sant hur man än vrider och vänder på det att det är mer än bilutsläppen (och då lägger du ju även till att det är mer när man även inkluderar flyg och tågtrafik).

  Ett tecken på att du inte alltid ska lita på wikipedia är att de pratar om utsläppsprocent som fakta, trots att det är vida erkänt att det är helt fysiskt omöjligt att med säkerhet beräkna utsläpp över huvud taget eftersom vår atmosfär är på tok för stor.

 40. Elin skriver:

  herregud, skulle kunna sitta här hur länge som helst och läsa allas kommentarer 😛 väldigt intressant! men jag tycker huvudsaken är att man handlar ekologist iaf för fy tusan vad äckligt det är med falafel och qorn och böner och liknande! men det är ju bara vad jag tycker det 🙂

 41. Ebba Zingmark skriver:

  Gustav: För mig är det en himla skillnad när tex näten man använder för att fånga fiskarna som ska bli mat fångar många andra djur som inte är den ”rätta” sorten, som bara slängs bort och dör för ingenting. Jag tycker det är fel att människan lägger sig i över huvud taget, om en björn äter en fisk tänker jag inte klaga. DET är naturligt. Men javisst, många källor är väl opålitliga. Jag kan hitta 100 sidor med samma siffror som jag har och och lika många som har andra. Det görs olika undersökningar hela tiden och ja, det vinklas på olika sätt. Jag är femton och vet att jag inte vet allt och du verkar dessutom betydligt mer påläst än mig. Jag vill ändå använda siffror för att förstärka min åsikt. Poängen med inlägget var att försöka få fler att inse allt som är bra med att vara vegetarian och det känns slagkraftigare att kunna referera till något än att skriva en text med massa ”kansken” och ”jag tror”.
  Det där med 18% ber jag om ursäkt för (ändrar det på direkten) jag läste 20% på en blogg men när du ville ha en källa kollade jag wikipedia också och insåg att det var mindre. Och när det gäller utsläppen var det växthusgaser jag menade (ändrar också det i texten), och inte utsläpp over-all.

 42. Ebba Zingmark skriver:

  Elin: Haha, att det är! Tycker det är himla kul med diskussionen som drogs igång 🙂 Jag vet inte om man kan generalisera vegmat för är det inte himla stor skilland påfalafel och quorn? Jag lovar dig att tillagar du quorn på rätt sätt smakar det exakt som kött 🙂 Och du har helt rätt i det där med ekologiskt!

 43. Gustav skriver:

  Bra! Jag tycker det är bra att du propagerar för vegetarianism, jag tycker det är helt rätt. Jag önskar att jag själv hade självdisciplinen att vara vegetarian. Och jag är glad över att du ändrade där du hade skrivit lite fel. I övrigt en mycket bra blogg. Godnatt!

 44. Ebba Zingmark skriver:

  God natt på dig själv Gustav, jag ska klura på vad du skrivit 🙂

 45. Kasper skriver:

  Gustav:
  Låt oss klargöra ett par saker. Angående vattnet så pratar man främst om hur mycket vatten som krävs för att framställa en färdig köttprodukt. Det är tveklöst så att kött generellt, och främst nötkött, kräver en mycket större mängd vatten att framställa än vegetariska och veganska alternativ.

  Sen är ditt förhållande till källor lite skojigt tycker jag. För det första är Wikipedia ofta en hyfsat pålitlig källa (http://en.wikipedia.org/wiki/Reliability_of_Wikipedia). När du är tveksam kan du ju som tumregel alltid titta på de källor Wikipedia hänvisar till. När de inte presenterar några sådana källor är det självklart att man ska vara mer vaksam. Till saken hör ju att just den svenska artikeln om köttproduktion var ganska värdelös, men det går alldeles utmärkt att läsa in sig på flertalet andra sidor såsom:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism
  http://www.rattvismat.nu/rapporten/2.htm

  Angående den andra länken kommer den självklart från en av dina så kallade ”vinklade sidor” men det är lite svårt att avfärda den artikeln med den sortens källhänvisning det för sig med, eller hur? Att avfärda en rapport eller hänvisning på grund av var den kommer ifrån utan att granska själva utförandet först skulle jag generellt avråda dig från att göra i fortsättningen. Rapporten som den bloggen Ebba hänvisade till hade fått sin fakta kring vattenanvändningen finns här:
  http://www.news.cornell.edu/releases/aug97/livestock.hrs.html

  Att man inte kan mäta utsläpp exakt är ju hyfsat irrelevant, klart det inte går. Men det är ju ändå relevant att utifrån de medel man har kartlägga hur mycket olika produktionsområden släpper åt i förhållande till varandra, och att köttindustrin står för en stor del av den är ju inte direkt någon överraskning.

  Här nedan kan du se lite charmanta exempel på vår svenska djurhållning, som inte alltid är sådär superfantastisk som man kan önska.
  http://www.djurrattsalliansen.se/

  Angående påståendet att Vegetarianer i snitt är mer ”framgångsrika” så kanske det säkert vara så, men det är ett lite bakvänt tänk och en ganska lustig sak att studera. Man kan ju fråga sig vad som utgör framgångskriterierna och varför just dessa personer väljer vegetarisk kost. Det eventuella statistiska sambandet beror nog hur som helst mer på att framgångsrika personer väljer att äta vegetariskt i större utsträckning än att den vegetariska kosten gör dem framgångsrika.

  Det kanske är lite rörigt i källhänvisningen för med blogginlägget men det mesta Ebba tar upp är ju rätt allmänt vedertaget, och går att hitta utmärkta källhänvisningar till om man man googlar loss lite!

 46. julia skriver:

  fan vad bra skrivet! jag äter inte heller kött men visste faktiskt inte att en vegetarian räddar så många djur på ett år, det gjorde mig också ännu stoltare, som du skrev haha!
  din blogg är verkligen grym ebba, och jag älskar din stil och dina bilder, helt awesome!

 47. cajsa skriver:

  åh herre gud. nu mår jag illa och får dåligt samvete över att jag äter kött. önskar att jag tog mig samman för att vegetarian, men det skulle bli lite svårt.. det är nämligen så att jag absolut inte klarar av att äta bönor

 48. hanna skriver:

  jag tycker inte att det är något fel med att vara vegeterian men för att odla sojabönor skövvlar man ner regnskog och mest soja kommer ju ifrån asien så då måste man transportera det hela vägen till sverige så det blir inte så mycket miljövänligare att vara vegeterian.

 49. idagabrielsson - foto & mo skriver:

  Shit asså! Jag har aldrig tänkt på det sättet förut. Men det är lätt värt att prova på det! 😀

 50. lindababby skriver:

  Har läst hela konversationen med Gustav (och många andra kommentarer också) och är imponerad över hur fint ni löste ”konflikten”. Du verkar sjukt intelligent och begåvad för att vara 15 år! Tänk om jag hade orkat tänka på sådana här viktiga saker när jag var 15… =) Keep up the good work!

 51. N skriver:

  Jag tycker att Gustav har helt rätt! Ska vi bara låta djur som inte berör andra djur leva?

 52. Sigrid skriver:

  Hm, vel, jeg foretrekker egentlig å spise kjøtt jeg, men jeg vurderer likevel sterkt å gjøre som du foreslår – å ”være vegetarianer” i en uke. Det hadde vært virkelig spennende å teste ut!

 53. jessie skriver:

  det ända köttet jag äter är älg/rådjur osv – som vi hemma i dalarna jagat själv. mycket godare än producerad skit. mycket bättre än producerat skit. skulle personligen aldrig kunna ens tänka mig ett liv som vegetarian, med tanke på hur jävla gott det är med kött. men så länge vegetarianer respekterar mig som köttätare – så respekterar jag dem. så till alla er douches som tycker djur lever hemskt men ändå matar köttindustrin. jaga själva fo helvede.

 54. Ebba Zingmark skriver:

  N: absolut inte. Som sagt, jag är helt med på att en björn käkar fisk, eller en varg käkar en ren. Det gör dom för sin överlevnad och är en del av kretsloppet. Det vi håller på med är en helt annan sak, vi föder upp djur för att de ska dö, manipulerar och avlar dom så att det ska bli så bra som möjligt för oss själva, när vi egentligen klarar oss lika bra utan. Skulle alla djur vi åt levt i det fria i sitt naturliga tillstånd så hade det varit en helt annan grej, människan är ju också ett rovdjur trotts allt. Men jag gillar inte när vi dödar på löpande band utan någon slags respekt för livet självt.

 55. Ebba Zingmark skriver:

  hanna: Jag är medveten om det, men jag är säker på att det är stor skillnad. På all den plats man odlar mat åt djuren som ska slaktas har ju också varit någonting förut? Jag ska inte påstå förmycket här för det var ett tag sedan jag läste på om just detta men jag har för mig att stor del av skövilngen av regnskog går till att odla just spannmål till djuren. Och om alla halverade sin köttkonsumtion skulle det finnas spannmål över så hela jorden skulle kunna leva på det (sedan om det skulle funka i praktiken är ju en annan femma). Hur som helst försöker jag att bara äta ekologiskt och miljömärkta varor och är helt övertygad om att jag bidrar med något gott genom att vara vegetarian 🙂

 56. sofia skriver:

  Du har helt rätt tycker jag, jag är också vegetarian.
  Djur är exakt lika mycket värda att leva som vi människor. Men alla människor kan faktiskt inte sluta äta kött helt och hållet, det kan vara dåligt för hälsan och sånt, som jag t.ex, jag måste äta en liten bit kött varje vecka, för att mitt immunförsvar helt enkelt är så dåligt att det inte klarar sig utan kött. Men jag försöker verkligen att äta så lite kött som möjligt, och det tycker jag alla människor bör göra.

 57. felicia skriver:

  kan du inte tipsa om olika vegetariska maträtter, funderar själv på att bli vegetarian men vet som sagt inte riktigt vad jag ska äta.. ett förslag bara 🙂

 58. annan skriver:

  I’m a vegetarian too!:)
  Did you decide just not to eat meat or other products like milk and eggs?

 59. Cat skriver:

  Jag brukar alltid tänka så här: Bara för att jag bestämmer mig för att sluta äta kött, hur kommer det att hjälpa djuren? Sedan en sak till, vi behöver vissa näringsämnen som finns i kött och jag har själv läst på om vegetarianismen och det som kom fram är att människor som inte äter kött har inte lika bra hälsa + immunförsvar som en människa som äter kött. Jag är själv en djurvän, och flera gånger har jag bestämt mig för att sluta äta kött, men det är svårt och jag vill inte att min kropp ska bli straffad för det. Kalla det själviskt men det är min åsikt, men jag tar gärna emot tips på maträtter och vad du gick i genom för att bli vegetarian.

 60. Lillan - MODEBLOGG skriver:

  HANDS UP! Är också veggo 😉

 61. Jessica skriver:

  Jag håller med det ”felicia” säger, kan du inte ge lite tips på goda vegeteriska maträtter? 🙂 Vill verkligen försöka dra ner på mitt ”kött ätande” 🙂

 62. Ebba Zingmark skriver:

  annan: I still eat milk and eggs 🙂

 63. Iris Lundquist skriver:

  Jag vill bli vegetarian, men jag får inte. Vi äter så mycket kött och kyckling hemma så mamma och pappa vägrar laga extra mat åt mig själv (och tro mig, jag kan inte laga mat åt mig själv). Denna diskution har tagits upp ex antal gånger vid matbordet utan framgång. Damn it…

 64. Ebba Zingmark skriver:

  Iris: men när dom grillar/steker kyckling eller något annat kött är det aslätt att bara slänga ner någon quornfilé eller halloumibit 🙂 Eller blanda lite bönor i salladen? Om det inte alls går kan ni ju alltid satsa på att käka så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt 🙂

 65. Ebba Zingmark skriver:

  jessie: Det är bra! Har funderat flera gånger att käka den hemmaskjutna älgen min familj äter, men det tar emot lite för mycket. Jag bodde i skogen utanför stan och stötte på älgar nästan dagligen förut, och de är så himla vackra! Men moraliskt sett så tycker jag att djur som du själv jagat är okej, människan är ju trots allt ett rovdjur. Det är ju lika naturligt som att en varg skulle döda och äta en hare, typ.

 66. Ellen skriver:

  Jag tycker att det är fullt naturligt för människan att äta kött, MEN precis som du säger så är det inte naturligt att föda upp djur under de förhållanden de ofta föds upp under. Viktigt är ju då att välja KRAV-märkt och ekologiskt kött om man vill påverka utan att vara vegetarian, som jag själv. I min familj äter vi i princip bara vilt, älg som sprungit fritt i skogen för att sedan bli ett annat djurs föda- det ÄR naturligt och när”producerat”. Det finns miljövänliga och samvetesvänliga alternativ, även om man inte vill vara vegetarian. Ännu viktigare, tycker jag, är människans rättigheter, vore riktigt soft om du passade på att uppmuntra folk till att köpa fairtrade också. För arbetarnas rättigheter är minst lika viktiga!!
  Keep up the good work med din blogg också, för den är riktigt bra!

 67. Kajsa skriver:

  jag är stolt över dig ebba!
  Så mycket jag vill säga när jag läser allt! Har argument mot allt köttätande, det kan jag lova. Har ju varit veg i 6 år och vet vad jag pratar om.
  Blir lite smått irriterad på folk som säger att det är så jävla synd om djuren och jag önskade att jag var veg, men jag klarar det inte… Om man vill så kan man. Det är bara att göra. Man kan ju göra något åt det, något väldigt enkelt! man mår bra av att vara osjälvisk också. Man KAN göra någon!
  Det är rent skitsnack det där om att det är samma sak att andra djur äter varandra. Vi behöver absolut inte äta kött. Vi klarar oss helt utmärkt utan att äta kött. Det handlar ju bara om att vi helt enkelt tycker det är gott. Det sättet vi dödar djur på är absolut inte naturligt. Det är en industri där vi föder upp djur på ett onaturligt sätt. Att jaga vilt tycker jag inte är fel. Djuren ska få leva ett naturligt liv!
  Det är miljövänligare med kött. Djuren äter soya(från sydamerika oftast) föds upp, slaktas, paketeras och körs till butikerna. En köttbit kan ha flugit över hela världen. Även om det är svenskt kött så kan det paketeras i andra länder.
  En kul grej är att det har gjorts undersökningar på att det är smarta barn som blir veg. Har ingen bra källa till detta, tyvärr. Men det stod i DN och det tycker jag duger bra.
  har otroligt mycket mer att säga, men det blir lite för långt…

 68. pinch skriver:

  så J Ä V L A rätt!

 69. kött med gott samvete skriver:

  Man ska passa sig för att hävda att ens egna åsikter är de enda rätta. Mycket av det du säger om miljöpåverkan är jag beredd att hålla med om, men jag som själv är uppvuxen på en ekologisk mjölkgård vet hur bra ett djur faktiskt kan ha det. Är man rädd för att ett djur under sin livstid har haft dåliga förhållanden eller riskerats att plågas på något sätt, kan man med gott samvete äta EKOLOGISKT SVENSKT kött. Då vet man att djuret haft det bra, det kan jag garantera. Så argumentet med att djur ”plågas” kan du skrota, för det handlar om ett val. Köper man kött från argentina tex är man bara dum.

 70. Ida skriver:

  bra sagt!! 😀

 71. Ebba Zingmark skriver:

  kött med gott samvete: Nu tar jag upp extrema (men likväl förekommande!) fall. Och jag är medveten om att ekologiskt och krav-märkt kött inte behandlas på samma sätt, vilket jag försökt uppmuntra i kommentarsfältet då jag inte tog upp det i inlägget så mycket 🙂

 72. Lin skriver:

  Hej! I didn’t had the time so far to read all comments.
  But I want to bring something new in, because I read, here are many vegetarians. But what is with the cows for example? Or the chickens? I’m sure you have heart about ”chicken sexing” (if not, just google it). For every egg, chicken must die and you see, vegetarian doesn’t help so much, even when it’s better as to eat meat.
  So, chicken (or cows/bees doesn’t matter, you can bring this to all animals which are exploited by humans) live in small cages for 2-3 years(this is 1/5 time of how old they could get in nature) before they die, because of the overstraining for their bodies. One-two eggs a day, seven days a week every month in the year.

  Feel free to inform yourself with google (or ecosia/forestle if you want it environmentally friendlier) in different forums, you’ll see, it’s true.

  So, if you want to do quorn next time, think just a secound and you may use seitan or tofu. With the right spicery it’s delicious 😉

 73. Agnes skriver:

  jag måste äta kött eftersom jag tränar så pass mycket.. annars får jag inte i mig tillräckligt med näring och det gör att jag går ner i vikt!!

  tycker absolut att det är bra att vara vegetarian. både mot klimatet och mot djuren!!
  men jag vet att det finns många som mig (som tränar mycket bl.a) som inte klarar av att vara vegetarianer.
  jag tror man vet själv om man skulle klara av att vara vegetarian eller inte! för många vegetarianer blir ju undernärda, får näringsbrist och blir smala som pinnar utan några som helst muskler!

  Menar inte att klaga! 😉 DET ÄR TOPPEN-BRA ATT VARA VEGETARIAN!
  men tänkte bara som en liten tankeställare, så att det liksom inte blir: ”alla som äter kött är onda”!

 74. Mariana Stormion skriver:

  This text left me speechless!
  I’m 14 years and I started to be pescetarian about ne year ago, it was the best thing i ever did. At first i wanted to be vegetarian but it was really ificult because my school didn’t have that option, but i want to be vegetarian as soon as possible!

 75. little me skriver:

  Go for you Ebba.
  Bra text där.
  Jag är själv vegitarian och har varit det i ca 5 år.
  Men jag blev inte vegitarian på grund av det du tog i texten utan att jag inte tyckte så mycket om kött.
  Men nu när jag har blivit lite äldre (är 15). Så visst tänker jag på det, och blir super glad när andra bli veggisar.
  Men en fråga eller komentar jag ofta får är, vad äter jag? Men hallå…det finns ju massa vegitarisk kost. Så ni som undrar vad vi veggisar äter, vet tuvär inte så mycket om veggomat, så där har ni en läxa, haha…DET FINNS MASSA GOD VEGGO-MAT. Sök runt på google som kommer nu upptäcka en helt ny värld, mums:)

  //en hälsning från lilla jag, höhö.

 76. little me skriver:

  upps såg nu att jag hade stavat fel på vegetarian.
  Hehe, upps.

  KRam!

 77. camilla skriver:

  Har själv tänkt på ett liv som vegetarian men jag undrar hor familjen tog det? Eller är ni alla vegetarianer? Hur är det med middagar och sånt, måst du laga maten själv eller stöttar din familj did och lagar extra vegetarisk mat liksom? Tror int min egna familj skulle ta det på allvar…

 78. Ebba Zingmark skriver:

  Agnes: Detta beror ju också på att många som blir vegetarianer bara plockar bort köttet ur sin kost utan att ersätta det med något. Jag är helt övertygad om att om man äter rätt så är det du nämner inget problem, ost, ägg, bönor osv innehåller massor av protein (och så kan du alltid kompletera med kosttillskott för vegetarianer). Det hela handlar ju också om hur mycket man äter, sedan jag blev vegetarian äter jag ungefär 30% mer än vad jag gjorde innan, men mig gör det inget eftersom jag älskar att äta 😀 Men som sagt: vill man så går det!

 79. Ebba Zingmark skriver:

  Lin: I know the vegetarianism isn’t flawless, (it’s horrible how they treat the milk-cows for example) but I always drink eco-milk and eat eco-eggs. I will definitly eat more tofu in the future, cause to me that taste as good as quorn 🙂

 80. Ebba Zingmark skriver:

  Camilla: Ta upp de argument jag har skrivit om här och säg att det är allvar. Jag övertalade min familj och de har börjat äta vegetariskt flera ggr i veckan då dom slipper laga olika mat och många gånger tycker det är godare. Annars är det superlätt att steka en quorn tillsammans med tex falukorven eller så när dom ska äta kött. Jag lagar också mat en gång i veckan men mest för att det är kul och för att det är en chans att få alla att äta vegetariskt 🙂 Men de vet att jag gör det för en bra sak och tycker att jag ska stå upp för mina åsikter så de stöttar mig till fullo 🙂

 81. Marishka skriver:

  You’re absolutely right !! But, do you wear leather clothes?

 82. L. skriver:

  http://vegoviktorsmat.blogg.se/ en jätte bra blogg om man vill få tips på vegetarisk mat.

 83. Malin skriver:

  så otroligt bra skrivet!! jag är med vegeterian och har nu slutat, eller åtminstone dragit ned kraftigt att käka mejeriprodukter och ägg, eftersom jag alltmer börjat känna att jag kan klara mig utan det. men skulle bara vilja säga att trots det tränar jag i stort sett varje dag och mår toppen. jag är absolut inte smal som en pinne! så länge man lägger ned en extra tanke och kanske samlar ihop lite info om vad man behöver få i sig så fungerar min kost helt utmärkt! alla som tror att man inte kan leva utan kött, snälla nån – det går!! lite omständigare, men det går fortfarande. och det är värt det. annars, käka ekologiskt, både mejeri-ägg-fruktogrönt och köttprodukter. det gör enormt stor skillnad !!
  kramkram!!

 84. moa skriver:

  åh, skitbra skrivet! älskar djur, så jag ska definitivt äta mindre kött nu

 85. CJ skriver:

  Jag har inte ätit kött sen jag var runt 12-13 år. Med dagens utbud av quorn och sojaprodukter så är det ju en självklarhet att inte äta kött. MYCKET BRA INLÄGG!

 86. Ellinore Sånge skriver:

  Hand up till dig! Jag har bara, eller bara och bara varit vegetarian nu sen i maj detta året. Men det är något och jag är stolt! Jag gillade din blogg innan, men nu älskar jag den! Bra skrivit

 87. Linnea Larsson skriver:

  Läser i kommentarerna om lägre imunförsvar och att man inte kan träna lika mycket om man inte äter kött.
  Jag har varit vegetarian i största delen av mitt liv och jag har bättre immunförsvar än de flesta av mina vänner, tränar även 4 gånger i veckan och det går hur bra som helst.
  Att äta kött handlar helt och hållet om egoism, försök inte att förklara bort det.

 88. Elin skriver:

  Jag tycker du har rätt! Men jag har provat vegetarisk mat, och jag VILL vara vegetarian igentligen, men jag tycker verkligen int om vegetarisk mat! (Allt är ju såklart inte äckligt, falafel är skit smaskigt, men de nödvändigaste som bönor m.m. är inget för mig!) men så fort jag flyttar ut ska jag ENDAST köpa kravmärkta/ekologiska animaliska produkter ! Jag kan lixom inte tvinga mina föräldrar att äta ekologiskt/kravmärkt, det kostar för mkt tycker dem! Men jag äter faktiskt inte gris, för jag vet att det tycker jag ändå inte tillräckligt mkt om (endast bacon typ, och det kan man ju leva utan!) I framtiden kanske jag kan ta bort kyckling och tillslut fisk? Men jag får se. Ekologiskt/kravmärkt kmr jag handla iaf!

 89. veronica skriver:

  håller helt med dig!! varit vegetarian i hela mitt liv och hela min familj är det.

 90. Emma skriver:

  Ska börja med att skriva, wow! riktigt jävla bra skrivit.. och åh så rätt du har kvinna, verkligen. Jag lider mer med djur än människor och går varje dag med dåligt samvete för att jag inte hjälper djur. Men du har fått mig att inse hur jag kan hjälpa och rädda djur i min vardag! tack så mycket för den grymma fakta du skrivit! Jag hade ingen aning om att det faktiskt var så illa.. helt fantastiskt att en vegitarian räddar 500 djur på ett år! Du har genom din blogg lyckats få mig att bli vegitarian, hoppas att det är många fler med mig som känner så! TACK IGEN!

 91. katelyn skriver:

  Vegetarianism is a joke. You have no idea – brainwashed.

 92. ylva skriver:

  Asså, det är är ingen sån här ”nu ska jag sitta och vara elak och gömma mig bakom en skärm och få folk att må dåligt kommentar”. Bara det att jag klickade upp den bloggen du har länkat och där har du kommenterar 2009 i oktober att du hade räddat 250 djur. Då måste du ha varit vegeterian i ett halvår? Hur kommer det sig då att du har räddat 2000 djur plötsligt? Om man tänker efter ska du ha räddat typ 1100 djur, eller?
  Men det är jättebra att du är vegeterian, jag tycker inte det är så gott med vegomat, har testat så jag skulle inte klara av det. Dock bryr jag mig om att det är ekologiskt.
  Bra blogg, btw.

 93. maria skriver:

  Jag skulle inte kunna hålla med dig mer, jag hatar när människor försöker få mig att äta kött igen och klagar på mig för att jag är vegetarian, det är mitt val att inte vilja äta kött som kommer från djur som har haft ett skit liv, jag hade ingen anning att man räddar 500 djur på ett år om man är vegetarian, det är grymt att jag har räddat runt 1000 djur!!

 94. Emma skriver:

  Hej!

  Tänkte väga upp alla gnälliga köttätares onödiga kommentarer med att tala om att du med detta inlägg har fått mig att välja vegolivet för gott.

  Kram!

 95. Elsa | Foto | Musik | Vardag skriver:

  Håller helt med dig, det är helt sjukt att vissa grisar inte ens får se solljus en enda gång i sitt liv!
  Jag är själv vegetarian, eller jag äter lite fisk också 🙂
  Bra att du står upp för det och diskuterar med köttätare!
  Kram!

 96. annawii skriver:

  Grymt bra skrivet! Själv har jag ätit ca: 70% vegetraiskt under en lång tid och i år tänker jag bli vegetarian helt och hållet just på grund av hur köttindustrin ser ut. Plus att vegetariskt i 9 fall av 10 är godare än kött.

  Kram

 97. Rebecca skriver:

  Jag har försökt bli vegitarian men det känns inte som om EN vegitarian gör skillnad…

 98. Ebba Zingmark skriver:

  Rebecca: Nej för det är ju TILLSAMMANS vi gör skillnad! 😀

 99. Hanna skriver:

  detta är ju bara så himla bra skrivet och du har så rätt. Jag har automatiskt börjat undvika kött mer och mer. Jag mår liksom bättre då.

 100. julia skriver:

  Håller med i mycket, men jag kommer aldrig bli vegetarian. 🙂 Dock tycker jag du har sjukt fel i att ”vegetariener blir mer framgångsrika” ursäkta mig men vad skulle det spela förr roll i hur framgånsrik man blir? Knappast någon skillnad alls, det var bara ett dumt påstående. 🙂 Sen tycker jag att du och alla andra vegetarier som tycker så stark kan ta och ställa sig upp och göra något mer åt det, för sånna farmar kommer inte försvinna om ni bara sitter där och ”strejkar”. 🙂

 101. Johanna Forslund skriver:

  Superbra skrivet! Alltså, det går ju verkligen inte att jämföra våran köttindustri med att en björn äter fisk liksom. Människor är inte rovdjur, vi BEHÖVER inte kött för att överleva. Och precis som du skriver så mår vi t.o.m bättre utan kött!
  Ha det bäst!

 102. Sofi skriver:

  Vegetarianer blir mer framgångsrika?

 103. Hanne skriver:

  jag tycker att du har helt rätt, jag har varit vegetarian i flera år och står för de för det finns jätte många som säger ba ‘men du äter ju upp djurens mat’, känns lite konstigt. men jag tycker också att det är bra att du tar upp de, fortsätt som du gör, du har en grym blogg! 🙂

 104. Fellen skriver:

  Jag tänker precis som du i det här.
  Och med tanke på allt det, som du nämnt i din text, är det egentligen extremt konstigt att alla inte är vegetarianer. Jag menar, varför ifrågasätter man vegetarianer, när det egentligen är köttätare som borde ifrågasättas?

 105. Louise Johansson skriver:

  Jag skulle mer än gärna bli vegetarian. Men skulle inte då få in mig så mkt mat. Jag är först och främst mjölkalergiker, sen äter jag knappt några kolhydrater för det tål jag inte. Inte heller tål jag böner och dylikt. Vad finns liksom kvar? Inte så lätt att va vegetarian då..

 106. Agnes skriver:

  Man behöver inte stödja köttindustrin för att kunna blunda för den. Vad ska man säga? Jag är en egoistisk människa. Jag gillar mitt kött. Och helt ärligt vet jag inte om det skulle hjälpa mitt samvete om djuren blivit behandlade som kungar. Det slutar ju med att jag äter dem ändå, och tänkt ur den synvinkeln kvittar det liksom vilket.

 107. michelle skriver:

  åh vad bra skrivet! så jävla rätt

 108. Bissis skriver:

  Jag tycker bara en sak är så synd… Att jag avskyr i stort sett varenda grönsak som existerar på den här planeten. Jag hade aldrig klarat av det enbart därför. Jag kan inte få i mig mer än en matsked grönsaker till varje måltid, hade jag gillat det så hade jag övervägt att bli vegetarian, men antagligen hade jag avskytt att inte äta kött som kan va bland det godaste som finns… Däremot tycker jag att alla som vågar stå upp för att dom är vegetarianer är superbra 🙂

 109. Ida skriver:

  Jag håller verkligen med! Jag blev vegeterian när jag gick i 6an (går i 9an nu) och det är något jag aldrig ångrat! Jag vet att det känns som om en enda person inte gör skillnad, men tänk på hur många djur man räddar. Det kanske inte känns skillnad, men det blir skillnad. Ju fler desto bättre.

  Min skola har dessutom en vegeterian-avdelning med maten. Så varje dag är det en ”kötträtt” och en vegeterianrätt, helt magnifikt! 🙂

 110. kajsa skriver:

  att bli vegetarian är nog mitt livs bästa beslut och blir bara mer och mer emot kött för varje dag! underbart att se att det finns fler människor där ute som förstår sig på ämnen som detta och som faktiskt är vegetarianer av den rätta anledningen!

 111. Josefine skriver:

  Så himla bra skrivet av dig.

 112. Seung-won skriver:

  I read all comments in this post and they are really interesting! And well written post! I think I will be there, vegetarianism 😀

 113. sara skriver:

  Tycker det är super att du gör ett sådant här inlägg! Många fler behöver tänka på att äta mindre kött! Dock så är det lika dåligt för miljön att man äter grönsaker som fraktas ifrån världen över och paketeras i Thailand, vilket nästan alla svenska grönsaker gör. Så om det är en miljöfråga tycker jag att man ska släppa det! Eftersom det med växthusefekten är en myt enligt ett flertalforskare. Men jag avskyr detta sätt som man avlider djuren på! Och djuren ska ju leva som kungar, seriöst. Det ska vara som kor i indien.
  Eh och det här med att vegetariner bler smartare. asså det beror helt på VEM det är och NÄR man börjar som vegeterian. Barn som lever med föräldrar som är vegeterianer är SÅ mycket korkade och det e faktiskt nästan barnmisshandel eftersom dem utvecklas sämre. Dock så kan man ju säga destuäldre man blir ju mindre kött bör man äta!
  Och en till sak. Alla kan inte äta grönsaker heller för då kommer alla djur omkring oss dö ut! men så många äter inte så mycket grönsaker;) helt enekelt behöver alla äta mindre!
  bra inlägg , haha detta ämne gör mig så upprörd ibland

 114. Lina Lundberg skriver:

  Hejsan!
  Fick tips från min syster om din blogg, första gången jag är inne å titar och jag är redan fast!
  Jag kommer låna dina bilder om det är ok och länka in med en gång!
  Hör av dig om det inte känns ok!
  Ha en fin vecka!
  Kram Lina

 115. Lina Lundberg skriver:

  Ville bara skicka en länk där jag skrivit om ditt inlägg på min blogg:
  http://mammalivetpalandet.blogspot.com/2012/02/bra-blogg-tips-ebba-zingmark.html
  Jätte bra inlägg och blogg!
  Kram Lina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *